Naslovnica Vijesti Sisak ABS u problemima, Metaling u stečaj, a stotine bez posla!

ABS u problemima, Metaling u stečaj, a stotine bez posla!

Stotinjak radnika sisačke Željezare, kojom upravlja talijanski ABS ostalo je proteklog tjedna bez posla, obzirom im ugovori na određeno nisu produživani.

Istodobno je dio radnika koji su imali ugovore na neodređeno pristao na raskid ugovora o radu u ABS-u i prelazak u slavonskobrodsku tvrtku Avis, s kojima su potpisali tromjesečne ugovore o radu i s puno manjim radnim pravima nego su ih do sada imali. Oni će od sada kao radnici slavonskobrodske tvrtke raditi u sisačkom ABS-u, samo u obliku outsourcinga. Uskoro će, kako doznajemo, na isti način, u jednu drugu firmu preći još jedan broj radnika.

O prelasku u tvrtku Avis, koja je do danas imala tek tri zaposlena, radnici su doznali u petak, isti dan kada im je ponuđen i ugovor o djelu. Time su se potvrdile spekulacije o problemima talijanskog vlasnika sisačke Željezare, prouzrokovane nepovoljnom situacijom na tržištu čelika. Situacija s čelikom pogoršana je zbog ukrajinsko ruskog sukoba, uslijed čega je čelik iz Ukrajine završio na europskom tržištu.

Tvrtka Avis u 50 postotnom je stranom, talijanskom, vlasništvu. Nažalost, odgovore na pitanja o otkazima i istinitosti glasina o skorašnjem povlačenju ABS-a iz Siska, iz te tvrtke nema.

S druge pak strane propala je predstečajna nagodba sisačkog Metalinga pa će sada FINA pokrenuti, prema Zakonu, postupak stečaja jer su prijavljena potraživanja od 22,8 milijuna kuna veća od temeljnog kapitala tvrtke koji iznosi 19,849 milijuna kuna.

Vjerojatno je riječ o jednoj od najgore pripremljenih programa restrukturiranja u povijesti predstečajnih nagodbi jer je za predloženi plan financijskog restrukturiranja tvrtke glasalo samo 0,01 posto vjerovnika i to Komunalac Sisak sa svojih 1200 kuna potraživanja. Protiv su bili svi ostali, pa tako i tvrtka kćer Metaling inženjering sa svojih 12,4 milijuna kuna potraživanja, kao i Željko Podgoršek sa svojih nešto više od milijun kuna potraživanja. Da su samo ova dva vjerovnika glasala ZA predstečajna nagodba bi prošla jer zajedno čine više od 50 posto potraživanja, a ovako Metaling odlazi u stečaj.

Radnici su Metalinga izigrani još jednom jer vjerojatno ostaju i bez obećane plaće za kolovoz. Naime, u štrajku su im isplaćene dvije zaostale plaće, a obećana im je isplata preostale do kraja rujna, u zamjenu za prekid štrajka. Sada je tvrtka u blokadi od 25. rujna, čim je predstečajna nagodba propala, a od štrajka više nema koristi jer su ih sve poslali na prisilni godišnji odmor.

Prema svemu sudeći još jedan dio bivše Željezare Sisak odlazi u povijest.

Komentirajte