Naslovnica Vijesti Sisak Čvor Jakuševac-Velika Gorica u prometu u studenome, kolodvor gotov do kraja 2016.

Čvor Jakuševac-Velika Gorica u prometu u studenome, kolodvor gotov do kraja 2016.

“Sredinom listopada bit će tehnički pregled dionice autoceste Jakuševac-čvor Velika Gorica. U studenom očekujemo uporabnu dozvolu i tada bi Siščanima put do Zagreba mogao biti kraći 15-ak minuta” – rekao je to u utorak u Sisku ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je obišao radove na modernizaciji Zagrebačke ulice kao i na rekonstrukciji željezničkog kolodvora u Sisku.

Hajdaš Dončić je istaknuo kako će ostatak planirane autoceste od Lekenika prema Sisku biti odrađen “racionalno”.

“Hrvatske ceste će isprojektirati racionalno i nepredimenzionirano ostatak trase od Lekenika, zajedno s novim Odranskim mostom. Nadamo se da će, u iduće tri godine, Sisak se tako moći spojiti s Lekenikom, a za tu racionalniju verziju novac se lako može naći.” – rekao je ministar.

Izrada potrebne dokumentacije za novi Odranski most, koji je ulaz u Sisak iz pravca Zagreba, odradit će se 2016. godine.

Uz ministra u Sisku su boravili predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Davor Mihovilić, član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković i član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković. Imali su radni sastanak s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

Kako je naglasila gradonačelnica, Grad Sisak je zainteresiran za tri projekta vezana uz riječni promet: komunalnu luku, čišćenje korita Kupe te riječni brod Biokovo. Komunalna luka izgradit će se zajedničkim snagama Grada Siska, Lučke uprave, Hrvatskih voda i Agencije za vodne putove. Projekt ima građevinsku dozvolu i napravljen je troškovnik. Ministar Siniša Hajdaš Dončić je napomenuo kako slijedi spajanje Hrvatskih voda i Agencije za vodne putove, te najavio da će se nakon toga potpisati sporazumi o financiranju, a tijekom 2016. godine krenut će se s radovima. S obzirom da je projekt sisačke šetnice prema Starom gradu dijelom vezan uz izgradnju Komunalne luke, to će omogućiti i nastavljanje radova na šetnici.

Kako je rečeno na sastanku, pri kraju je i restauriranje riječnog broda Biokovo, koji će biti usidren na Kupi, a uslijedit će i čišćenje korita rijeke Kupe kako bi se njome sigurnije prometovalo te ublažile posljedice eventualnih poplava.

Član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković upoznao je nazočne kako su pribavili sve potrebne suglasnosti od nadležnih institucija da se dio arheoloških nalaza s glavnog kolodvora u Sisku privremeno izmjesti u prostore HŽ-a, ovih dana se uvodi u posao Hrvatski restauratorski zavod (HRZ). Ukoliko vremenski uvjeti budu povoljni, HRZ će dovršiti svoj posao do konca ove godine. Sisački kolodvor bi trebao biti otvoren za promet koncem 2016. godine.

Iduće godine obavit će se i obnova pruge na dionici od Grede do Siska.

Vezano uz novi kupski most, paralelno sa sadašnjim željezničkim, rečeno je kako je u tijeku izrada studije utjecaja na okoliš, a planira se da sva potrebna dokumentacija bude gotova u 2016. godini, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvedbu.

Na sastanku je bilo riječi i o novom Odranskom mostu. S obzirom da se most neće graditi po postojećoj dokumentaciji kojoj je istekao rok, Hrvatske ceste će pripremiti novi natječaj za pripremu dokumentacije te planirati za 2016. godinu cjelovito rješenje za novi most, nadvožnjak, prilazne ceste i dvotračne ceste koje zaobilaze naselja Odru i Stupno. Također, tijekom iduće godine sanirat će se most Gromova i galdovački most u okviru pojačanog održavanja.

U Hrvatskim cestama rade dokumentaciju za proširenje križanja za Južnu industrijsku zonu u Novom Praćnu. Iduće godine započinje izrada dokumentacija za izgradnju rotora na spoju D-37 (Petrinja) i D224 Sunja. Rekonstruirat će se Galdovačka ulica, koja je dio državne ceste, pa će dobiti novi sloj asfalta, nogostup i biciklističku stazu, a novi asfaltni sloj i nogostup prema školi dobit će i cesta kroz Komarevo.

FOTO: Željko Rakarić

Komentirajte