Naslovnica Vijesti Sisak HBOR-ov kredit i dalje je u fokusu stranaka

HBOR-ov kredit i dalje je u fokusu stranaka

Iako su raspravu o kreditu, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, izbjegli osmero vijećnikai Domoljubne koalicije, predali su predsjedniku Gradskog vijeća prijedlog točaka Dnevnoga reda nove sjednice Gradskog vijeća.

Oni traže da se o zaključivanju Ugovora o kreditu broj KO 13/15, koji je usvojen glasovima vijećnika vladajuće koalicije, ponovno raspravlja i odlučuje.

“Apeliramo na vijećnike koji su svojom rukom zadužili Grad da još jednom razmisle o postupcima i posljedicama koje će ostaviti kao teret budućim naraštajima Siščana. Nadalje, analizom Odluke i Zaključaka razvidno je niza opravdanih sumnji u zlouporabu ovlasti i položaja gradonačelnice Ikić Baniček jer je Gradskom vijeću predložila usvajanje Zaključka o prihvaćanju Ugovora o kreditu broj KO 13/15, a koji u bitnome odstupa od odredbi sadržanih u Odluci o kreditnom zaduženju Grada Siska kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Realizacijom kredita može nastupiti višestruka i nepopravljiva šteta za Grad Sisak, pa zbog zaštite interesa Grada Siska i njegovih građana predlažemo sazivanje sjednice Gradskog vijeća. Apeliramo na šesnaest vijećnika koji su bezuvjetno podržali Ikić Baniček u naumu da sumnjivim putem osigura sredstva za buduće „projekte“, projekte koje nitko od njih nije vidio ni čuo na sjednici Gradskog vijeća uz još sumnjivije uvjete kreditiranja, gdje Grad otplatu kredita garantira gradskom imovinom, da preispitaju svoju odluku i otvoreno raspravljaju na sjednici gradskog vijeća o toj tem, te samostalno, bez stege, glasuju po svojoj savjesti.” – poručilo je sedam vijećnika HDZ-a, HSLS-a, HKS-a, HSS-a i nezavisni Ivan Capan.

Oni su predložili da se za u dnevni red nove sjednice Gradskog vijeća uvrste slijedeće točke:

1.      Prijedlog Odluke o ukidanju Odluke o kreditnom zaduženju Grada Siska kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj

2.      Pravni temelj, potrebna financijska sredstva za provedbu akta, obrazloženje

3.      Prijedlog Zaključka  o poništavanju Zaključka o prihvaćanju Ugovora o kreditu broj KO 13/15

4.      Pravni temelj, potrebna financijska sredstva za provedbu akta, obrazloženje

5.      Prijedlog Zaključka o raskidu Ugovora o kreditu broj KO-13/15

6.      Pravni temelj, potrebna financijska sredstva za provedbu akta, obrazloženje

“Gospodo, ovdje se ne radi o vašim foteljama, nego o upozorenju da nepromišljenim postupcima zadužujete našu djecu i unuke. Pozivamo 16 vijećnika da zaborave na nepromišljenost i ponos koji ih tjeraju u ovakve sulude dogovore s Ikić Baniček i jasno obrane stav kako su Sisku više potrebna nova radna mjesta od  kupnje privatnog bazena, biciklističke staze ili kupnje zgrada koje su u privatnom vlasništvu. U protivnom, sve navedeno tek je čisti jeftini pokušaj osiguranja sredstava za financiranje još jedne političke kampanje, ovaj put one za saborsko mjesto Ikić Baniček. Hoće li se onda od bazena i šetnica moći prehraniti djeca? Prvi potez sad je na predsjedniku Gradskog vijeća, a nakon toga dragi vijećnici Ikić Baniček koalicije – čekamo Vaš odgovor.” – poručilo je osam oporbenih vijećnika.

I HSP dr. Ante Starčević osvrnuo se na kredit od 50 milijuna kuna podignut u HBOR-u.

“Novina je što je na naplatu famoznog HABOR kredita već stigao račun i to u iznosu od 400 tisuća kuna, a samo za otvaranje kredita. Tako da je prva rata spornoga kredita, za kojega HSP AS i Domoljubna koalicija od nadležnih institucija traže ispitivanje pravne valjanosti i uopće poštivanje pravne procedure njegova odobrenja, već naplaćena. Gradonačelnica je tako odlučila već danas, na račun građana, platiti visoku cijenu za opstanak na vlasti ili za predizbornu kampanju SDP-a.  Dubiozama je ispraznila blagajnu i trenutno panično po bankama traži kratkoročne pozajmice od par milijuna kuna da bi grad mogao funkcionirati. Svi ovi nakaradni, brzopleti i loši financijski potezi doveli su Grad Sisak kao pravnu osobu do sloma, dok je pitanje bankrota gradske blagajne pitanje tjedna.
Osim što će još nerođena djeca otplaćivati dug koji s kamatama iznosi 75 milijuna kuna, tragedija je još veća što je grad zadužen zbog golih građevina. Umjesto da ispuni ono što je gorljivo obećavala u predizbornoj kampanji, a to je povlačenje novca iz europskih fondova, to se nije dogodilo. Nema gotovih projekata, imamo samo abnormalno zaduživanje i zapošljavanje poslušnoga partijskog kadra u gradskoj vijećnici, gradskim ustanovama i trgovačkim društvima. U dosadašnjem  mandatu Kristine Ikić Baniček zaduženje grada dosegnulo je 140 milijuna kuna što će u konačnici dovesti do sloma proračuna.” – stoji u priopćenju sisačkog HSP AS-a.

Po prvi put o svemu se oglasio i sisački SDP.

“Sisački SDP je izuzetno zadovoljan što će se zahvaljujući razvojnim poticajnim sredstvima državne Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kroz 25 osmišljenih projekata početi sa sufinanciranjem uređenja pročelja u centru grada, izgradnje ledene dvorane Zibel, osam gradskih parkirališta, sportskog igrališta u bivšem MO Eugen Kvaternik, pješačke zone u središtu grada, biciklističkih staza, gradske šetnice do Starog grada, rekonstrukcije gradskih ulica, te kupnje nekretnina kako bi se ubuduće izbjegli troškovi najma.
Budući da se radi o poticajnom programu države namijenjenom jedinicama lokalne samouprave osigurana je subvencionirana kamata od 4% te poček od 5 godina do početka otplate. U trenutku kada ta sredstva dospiju na otplatu, od 10 godina, Grad će otplatiti sve kredite osim onoga za vrtić Različak.
Iako je dio projekata poput parkirališta, Bakranove, Augustinčićeve i sportskog terena u Naselju već počeo, glavnina radova će se obavljati u 2016. godini kada će uglavnom i završiti.
Sisak po prvi puta od rata ima i grupu ulagača koji počinju s gradnjom novih pogona. S obzirom da je DIV prošao na državnom natječaju za gradnju pruge njihov projekt tvornice betonskih pragova će sigurno krenuti. Također i Mitelenergy, Scateo i Epi consulting uskoro kreću s gradnjom. Njihove investicije su u prvom roku teške najmanje 100 mil. kuna.
Poticajna sredstva države ne može dobiti svatko. Ona se osiguravaju samo onima koji imaju gotove projekte, a gradska vlast je te projekte pripremala u dovršila u prvoj polovici mandata. Dio poticajnih sredstava će se iskoristiti i za izradu projektne dokumentacije koja je vrlo skupa za projekte koji se nominiraju fondovima europske unije. Da smo naslijedili i jedan suvisao projekt sada bi već bili u realizaciji.
Ovom iznosu od 50 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava, valja dodati i vrlo izvjesnih 26 milijuna kuna gdje ćemo uz pomoć EU sredstava obnoviti Holandsku kuću i time dodatno pokrenuti poduzetništvo, obrtnike, a u konačnici kulturni turizam i novo zapošljavanje. U 2016. godini krenut će istovremeno i investitori u Južnoj industrijskoj zoni pa slobodno možemo reći da je ova gradska vlast predvođena SDP-ovom gradonačelnicom za 2016. godinu svojim angažmanom osigurala 200 milijuna kuna za razvoj i rast Siska.” – rečeno je na tiskovnoj konferenciji SDP-a Sisak na kojoj je najavljena i inicijativa SDP-ovog kluba vijećnika kojim će se svim vijećnicima koji bez valjanog razloga napuste ili ne dođu na sjednicu vijeća, uskratiti vijećnička naknada do naredne sjednice Gradskog vijeća.

“Tako će se izbjeći da neki odlaze nakon aktualca, a onda traže uvrštenje te iste točke sa koje su otišli, na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Svjedoci smo prakse da vijećnici oporbe ili ne dolaze ili kada i dođu na aktualac prije nego krene ozbiljna rasprava napuste vijećnicu bez obrazloženja, a nakon toga lažima i dezinformacijama truju javnost. Sazivaju presice na kojima iznose potpuno izmišljene podatke ili traže dopunu dnevnog reda s točkama koje su već raspravljene i izglasane. Kada im se uskrati 500 kuna barem će biti prisiljeni da sjednicu odslušaju do kraja.” – rekli su SDP-ovi vijećnici.

Komentirajte