Naslovnica Vijesti Sisak Oporba će kredit HBOR-a prijaviti DORH-u

Oporba će kredit HBOR-a prijaviti DORH-u

Još jednom su o kreditu HBOR-a teškom 50 milijuna kuna govorili predstavnici oporbe (HDZ – HSLS – HSS – HSP AS – BUZ), na konferenciji za novinare.

Ponovili su svoju ocjenu o štetnosti kredita i spomenuli “nepravilnosti” uočene u samom ugovoru o kreditu, zbog čega će “vjerojatno pozvati DORH”.

“Na provjeru odluke Gradskog vijeća o zaključenju ugovora, vjerojatno ćemo pozvati DORH, jer je učinjeno više nepravilnosti. Ugovor je od strane HBOR-a napisan 27.07., uz napomenu da je rok za prihvat 15 dana. Vijeće je bilo 20. kolovoza. Dakle, ili je Ugovor o kreditu potpisan ranije, bez odluke Vijeća, što je kazneno djelo, a ako ga nije potpisao nitko onda Ugovor više ne vrijedi jer je, prije sjednice Vijeća, istekao rok od 15 dana za njegov prihvat.”, rekao je dužnosnik gradskog HDZ-a Darko Weiss. On je ponovio pitanja oporbenih vijećnika o tome zašto HBOR kredit daje uz valutnu klauzulu, a ne u kunama dodavši kako bi kuna bila, za kroisnika kredita, itekako pouzdanija i sigurnija valuta. Također se javno pitao zbog čega je na Ugovoru kao punomoćnik korisnika kredita potpisnik dogradonačelnik Vlado Andučić, a ne gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja ima ovlast zastupanja.

“Kredit je jako nepovoljan za primatelja. Sama kamata je ok, ali nije fiksna, a kredite s fiksnom kamatnom stopom danas nude i neke poslovne banke. Ugovor predočen vijećnicima nema ni plan otplate, pa se ne može ni odrediti koliko košta kredit. No , bez interkalarne kamate, na 10 godina, uz četiri posto kamate i prateće troškove, cijena je oko 75 milijuna kuna, uključujući i naknadu za obradu kredit od 0,8 posto. Dakle, 400.000 kuna daje se HBOR-u odmah za naknadu. Time zadužujemo Grad sve do 2032. godine i ostavljamo ga bez mogućnosti za razvoj.”, kazuje Weiss istaknuvši i opasnost zapljene imovine Grada, što je također navedeno u ugovoru kao jamstvo otplate kredita.

“Neki projekti, od predviđenih 26, nisu loši, no nekretnine se kupuju kad imate novaca. Kredit se diže samo za goruće probleme ili za projekte koji će stvarati novu vrijednost i prihode”, dodao je Weiss.

“Sisak je “bolestan” grad, a mi ga ovime depiliramo i šaljemo na manikuru umjesto da riješavamo “bolest”. Ovo je treća godina mandata gradonačelnice, nema više alibija “oni su nam to ostavili”, pitamo se kad će uistinu početi liječiti probleme ovog grada, a ne stvarati privid da se nešto radi nepotrebnim kozmetičkim projektima.”, rekla je čelnica HSP AS-a Vlatka Vukelić.

Obzirom da HBOR zadržava pravo raskida Ugovora u slučaju nepridržavanja uvjeta o kreditiranju pitala se oporba što ako se neki od 26 projekata ne bude, iz objektivnih razloga, mogao ostavriti.

“Što ako Feroterm odbije prodati svoj prostor, što ako Grad ne uspije izvlastiti vlasnike zemljišta za šetnicu od Majmunjaka prema Holandskoj kući. Da li bi nerealizacija tih projekta mogla, u HBOR-u, biti shvaćena kao nepridržavanje uvjeta ugovora i dovoljan razlog da se ugovor raskine? Mi to ne znamo jer detalji ugovora nisu objavljeni ni na Vijeću ni na gradskim web stranicama pa su nedostupni sisačkoj javnosti koja ne zna koliko i što plaća.”, rekao je Darko Weiss.

Ugovor o kreditu prošloga je tjedna prihvatilo 16 od ukupno 25 članova Gradskog vijeća, nakon što su članovi oporbe napustili sjednicu.

Grad Sisak zadužio se za 50 milijuna kuna kod HBOR-a za financiranje projekata načelno podijeljenih u četiri grupe: nekretnine, sportski objekti, šetnice i biciklističke staze, te ulice i parkirališta. Planiraju se kupiti nekretnine Feroterma za osam milijuna kuna, dio kompleksa Segestice za dva milijuna kuna i zgrada Hrvatskih šuma u Gajevoj ulici.

U tri etaže prostora Feroterma u drugoj ulici, na više od 1000 kvadratnih metara, premjestili bi se središnji i dječji odjel sisačke Knjižnice, koji su sada u tuđem prostoru. Segestica se kupuje radi realizacije budućeg Arheološkog parka Sveti Quirin, a zgrada Hrvatskih šuma od kojih 750 kvadrata za smještaj udruga civilnog društva.

Osim toga iz kredita je milijun kuna predviđeno za uređenje pročelja zgrada u centru grada, pet milijuna kuna za rekonstrukciju i natkrivanje Klizališta Zibel, dva milijuna kuna za kupnju bazena u Capragu koji bi se pretvorio u Sportski centar i Aqua park.

Milijun i pol predviđeno je za izgradnju sportskog igrališta u Naselju, nešto više od tri milijuna kuna za biciklističke staze u Kvirinovoj i Fistrovićevoj ulici, pola milijuna kuna predviđeno je za izgradnju spoja šetnica od “Majmunjaka” do Holandske kuće prostorom između prve i druge ulice, još šest milijuna kuna za rekonstrukciju javnih gradskih prometnica u glavnu gradsku pješačku zonu.

Oko pet milijuna kuna od kredita predviđeno je za gradnju parkirališta sa oko 220 parkirnih mjesta u Meštrovićevoj, Gundulićevoj, Frankopanskoj, Krklecovoj, Šimićevoj, Rimskoj i Odranskoj ulici, te kod gradske tržnice i OŠ 22. lipnja (za autobuse).

Za 5,5 milijuna kuna gradit će se dio Bakranove ulice, 750.000 kuna Ulica Mate Lovraka i za 2,1 milijuna kuna Augustinčićeva ulica, dok je 250.000 kuna predviđeno za projekt za gradnju ceste D-36 Svinjičko-Gušće.

Za šetnicu od Mihanovićeve obale, uz Kupu, do Starog grada planirano je 2,8 milijuna kuna i tu će radovi početi već ove godine.

Otplata kredita počinje tek 2022. godine.

Komentirajte