Naslovnica Vijesti Kultura 9. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

9. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

Ovogodišnji 9. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae tradicionalno se održava diljem  Sisačke biskupije od 4. do 10. svibnja. Iz godine u godinu organizatori festivala uspijevaju iznenaditi sve bogatijim programom, zbog čega je Ars organi Sisciae izrastao u popularni i s radošću iščekivani festival vrhunske kulturne promidžbe naše bogate orguljaške baštine.

Ove godine po prvi će puta glazbom otvoriti vrata netom zgotovljene replike nekadašnje gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gori, prisjetit će se Gvozdanskog koncertom na iznimno vrijednim orguljama nulte kategorije u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, a vrhunac ovogodišnjeg programa je koncert u slavnome gradu Zrinu kojim otpočinje i Zrin fest – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini.

Ovogodišnji međunarodni festivalski gost – Stanislav Šurin, koji dolazi iz Slovačke, otvoriti će 9. Ars organi Sisciae koncertom sa sopranisticom Nikolinom Pinko Behrends u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, u ponedjeljak 4. svibnja u 19.30 sati.

Na koncertu 5. svibnja u Selima, posvećenom sjećanju na Gvozdansko, predstaviti će nam se mlada sopranistica Antonia Dunjko i trubač Igor Mrnjavčić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.

U Sisku nas 6. svibnja očekuje bogati festivalski program koji počinjemo već u 16.30 predstavljanjem 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole u dvorani blaženog Ivana Pavla II u Velikom Kaptolu. Slijedi promocija Porinom ovjenčanog nosača zvuka Pavla Mašića (Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje, Croatia Records, 2014.), a navečer ćemo i poslušati dio programa sa tog nosača zvuka na koncertu pavla Mašića u Bazilici Sv. Kvirina.

Slijedeći dan, 7. svibnja obnavljamo prošlogodišnju suradnju sa Voloderom gdje će nam se predstaviti cijenjeni mladi trubač Dario Cepić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. S veseljem najavljujemo nastavljanje edicije nosača zvuka snimljenih na orguljama Sisačke biskupije u izdanju Croatia records, koju smo započeli prošlogodišnjim izdanjem Edmunda Andlera-Borića: „Sisačka orugljaška baština“, snimljenog na orguljama u Selima, Sisku, Žažini i Martinskoj Vesi. U pripremi je izdavanje nosača zvuka snimljenog na orguljama u Selima, kao i izrada mastera na orguljama u Voloderu.

U petak 8. svibnja već smo tradicionalno u Župnoj crkvi Sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi, gdje će se na povijesnim orguljama hrvatskog graditelja Mije Heferera predstaviti studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, iz klase red. prof. Maria Penzara.

Ove godine u okviru Ars organi Sisciae pokrećemo i ZRIN FEST u starom gradu Zrinu, gdje će u subotu 9. svibnja na poslijepodnevnom koncertu (u 16 sati) nastupiti sopranistica Ivana Lazar, violončelist Krešimir Lazar i Krešimir Haas na čembalu. Obavještavamo publiku da je za ovaj koncert organiziran besplatni prijevoz autobusom iz Siska. Na povratku iz Zrina ostajemo u Hrvatskoj Kostajnici na koncertu sisačke mlade sopranistice Ive Mihelić i orguljaša Marka Đurakića u franjevačkoj crkvi Sv. Antina Padovanskog. Nakon koncerta organiziran je povratak autobusom u Sisak.

Posljednji dan festivala u poslijepodnevnim (u 16 sati) satima odlazimo na koncert u netom izgrađenu repliku gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gore, gdje će koncert održati naš vrhunski violinist Goran Končar, u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.

Festival završavamo misom zahvalnicom i koncertom Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja pod vodstvom Dore Gazibare, a u pratnji Roberta Jakice na orguljama u Sisačkoj katedrali.

Organizator i pokretač festivala je hrvatska udruga Ars organi Sisciae, a posljednjih par godina suorganizator je i Gradska galerija Striegl.

Ovogodišnji festival realizirat će se pod pokroviteljstvom župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, patrona festivala sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića i Ministarstva kulture RH, kao i uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Sisačke biskupije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i uz pomoć sponzora (Heferer, LAG Una, Supraservis, Vinarija Marinčić, Hotel Central – Hrvatska Kostajnica i Hotel Panonija – Sisak) te medijskih pokrovitelja (Radio Quirinus, Totalni FM, Novi sisački tjednik, sisak.info, MIC i dr.).

PROGRAM

9. međunarodni orguljaški festival „Orguljaška baština Sisačke biskupije“

ARS ORGANI SISCIAE

04.05.-10.05.2015.

Sisak, Voloder, Sela, Martinska Ves, Hrvatska Kostajnica, Zrin, Gore / Hrvatska & Zrin festival

09.05.2015. Stari grad Zrin

Župna Crkva Sv. Marija Magdalena Sela – Sisak

04. 05. – PONEDJELJAK – 19.30

Nikolina Pinko Behrends, sopran

Stanislav Šurin, orgulje (Slovačka)

Župna Crkva Sv. Marija Magdalena Sela – Sisak

05. 05. – UTORAK – 19.30

Antonia Dunjko, sopran

Igor Mrnjavčić, truba

Edmund Andler-Borić, orgulje

06. 05. – SRIJEDA – 16.30

Veliki Kaptol, dvorana blaženog Ivana Pavla II

Predstavljanje 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole

Pavao Mašić, Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje, Croatia Records, 2014. – 17.30

Bazilika Sv. Kvirina – Sisak – 19.30

Pavao Mašić, orgulje

Župna Crkva Sv. Antuna Padovanskog – Voloder

07. 05. – ČETVRTAK – 19.30

Dario Cepić, truba

Edmund Andler-Borić, orgulje

08. 05. – PETAK – 19.30

Župna crkva Sv. Martin Biskup – Martinska Ves

Muzička akademija Zagreb, studenti iz klase red. prof. Maria Penzara

09. 05. – SUBOTA – 16.00

ZRIN FESTIVAL  u suradnji sa festivalom ARS ORGANI SISCIAE

Ivana Lazar, sopran

Krešimir Lazar, violončelo

Krešimir Haas, čembalo

Franjevačka crkva Sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica – 19.30

Iva Mihelić, sopran

Marko Đurakić, orgulje

10. 05. – NEDJELJA – 16.00

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gore

Goran Končar, violina

Edmund Andler-Borić, orgulje

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa – Sisak – 19.00

Misa zahvalnica i koncert

Pjevački zbor Srednje škole Petrinja

Dora Gazibara, dirigent

Robert Jakica, orgulje

ULAZ SLOBODAN

Komentirajte