Naslovnica Vijesti SMŽ HSS: NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori

HSS: NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori

Povodom natpisa u medijima da se ponovo aktualizira izgradnjaodlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori (područje Općine Dvor i Sisačko-moslavačke županije), HSS
Sisačko-moslavačke županije izražava javno protivljenje toj ideji.

HSS ističe kako je ta stranka nekoliko puta u posljednjih 15 godina u saborsku proceduru uputio  zahtjev za brisanje Trgovske gore iz Programa prostornog uređenja RHkao lokacije predviđene za gradnju odlagališta nuklearnog otpada. Dodaju kako. unatoč obećanjima različitih političkih opcija koje su se u tih 15 godina izmjenjivale na vlasti, nisu dobili podršku.

“Stav HSS-a je da pitanje zbrinjavanja otpada iz NE Krško treba dogovoriti sa Slovenijom na čijem području se nalazi NE Krško, a ne stvarati pretpostavke da cjelokupni radioaktivni otpad iz Slovenije
završi u Hrvatskoj“, rekla je predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Dodala je da će do kraja radnog vijeka NE Krško, tj. do 2023. godine, u Hrvatskoj će nastati svega 50 m3 nisko i srednje radioaktivnog otpada kao posljedica različitih medicinskih istraživanja i liječenja.

Razgradnjom nuklearke u Sloveniji nastati će 18 000 m3 radioaktivnog otpada od čega Hrvatska ima obvezu zbrinuti polovicu što ne znači da mora biti zbrinuto u Hrvatskoj. Smatra kako je do 2023. godine sigurno isplativije tih 50 m3 izvesti nego graditi odlagalište za 18 000 m3 radioaktivnog otpada.

„HSS je stajališta da Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada jer osim što za to ne postoje prostorni, prometni, geološki i okolišni uvjeti, Hrvatska svoju budućnost treba graditi na poljoprivredi, turizmui njenoj očuvanoj prirodi, a izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada
sve to ugrožava uz predstavljanje potencijalne opasnosti za lokalno stanovništvo ali i rijeku Unu čiju je zaštitu u kategoriji regionalnog parka potaknuo upravo HSS još 2004. godine“, rekla je Petir.

Inače, krajem prošle godine pridužen je rok rda Nuklearne elektrane Krško do 2043. godine.

Komentirajte