9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Zaštita od budućih visokih vodostaja

- Marketing-spot_imgspot_img

U sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku održan je u utorak, 24. ožujka 2015. godine, radni sastanak predstavnika Hrvatskih voda i Sisačko-moslavačke županije. Razgovaralo se  o planiranim radovima na sanacijama, rekonstrukcijama i izgradnji zaštitnih objekata za obranu od poplava u krakom vremenskom razdoblju na području Sisačko-moslavačke županije.

“U gradnju novih nasipa i obaloutvrda u Sisačko-moslavačkoj županiji uložit ćemo ove godine 15 do 20 milijuna kuna. Za održavanje i nadogradnje postojećih nasipa ove godine je odvojeno 38 milijuna kuna. U tijeku je izrada brojnih studija i dokumentacije koji bi trebali biti podloga za radove vrijedne oko 100 milijuna kuna narednih godina za koje ćemo koristiti i europske fondove” – rekao je Milan Mateša iz Hrvatskih voda, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu.

Rečeno je kako će uskoro biti realizirana gradnja 800 metara obrambenog zida uz cestu u Letovaniću. Uz to izrađeno je i idejno rješenje izdizanja državne ceste Sisak-Popovača u šumi Brezovica koja se također redovno plavi. Sanirat će se i dio ceste u Uštici, na jasenovačkom pdoručju, koja se također redovno plavi kod većih vodostaja.

“Radimo i dalje na izgradnji južnog nasipa retencije Lonjsko polje, koji se gradi već nekoliko godina.”, rekao je Mateša govoreći o nasipu koji je prije dvije godine prouzrokovao veliku opasnost, zbog svoje nedovršenosti, za dio grada Siska.

Upravo je u tijeku i izrada studije o dizanju nasipa odre prema Sisku te Kupe od Siska do Starog Farkašića čime bi se trebale, u konačnici, smanjiti i posljedice sad već redovnih poplava koje pogađaju sisačka prigradska naselja prema Lekeniku. Kako doznajemo Grad Sisak planira u suradnji s Hrvatskim vodama i Hravtskim cestama izdizanje ceste u Gredi prema željezničkom kolodvoru, izdizanje i učvršćenje nasipa u Starom Pračnu, koji bi u daljnjoj budućnosti trebao zamijeniti potpuno novi nasip, te radove na obalnim utvrdama oko drugih ugroženih sela poput Žabna.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

1 KOMENTAR