9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Sisački uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će gotov do kraja 2016.

- Marketing-spot_imgspot_img

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić obišli su danas lokaciju Crnac gdje su u tijeku radovi u sklopu projekta Program pročišćavanja otpadnih voda grada Siska.  Projekt je vrijedan 32,7 milijuna eura. Od ukupnog iznosa, Europska unija sufinancira provedbu projekta sa 21,8 milijuna eura u sklopu IPA III b programa Regionalni razvoj – Okoliš dok preostali iznos financira država i trgovačko društvo Sisački vodovod.

Program pročišćavanja otpadnih voda grada Siska provodit će se do 2016. godine i uključuje radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, uključujući i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je predviđen za 60.000 ekvivalent stanovnika s trećim stupnjem pročišćavanja. Također u sklopu projekta bit će izgrađeno, odnosno rekonstruirano 8,6 kilometara kanalizacijske mreže, a uz radove na sustavu, u sklopu projekta bit će nabavljena i specijalizirana vozila za održavanje i inspekciju sustava odvodnje.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je, unatoč vremenskim neprilikama i poplavama koje smo imali, realizacija projekta na preko 50 posto.

-U okviru smo svih planiranih radova i drago mi je da će građani, kad se ovaj projekt okonča imati kvalitetan sustav odvodnje, ali i čist okoliš – rekla je gradonačelnica.

Podsjetila je kako je 74 posto iznosa kredita, koji se tiče isključivo ovog projekta, preuzela država.

-Tim je olakšano poslovanje Sisačkog vodovoda čime im je omogućeno da se prebace na neke druge projekte – dodala je gradonačelnica.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić naglasio je da je u ovom trenutku sisački projekt jedan od većih projekata Hrvatskih voda.

-Vrijednost projekta je više od 30 milijuna kuna, od čega Europa daje više od 20 milijuna eura. Izrađeno je više od 50 posto onoga što je predviđeno ovim projektom tako da ovdje jako dobro koristimo europska sredstva. Projekt je uznapredovao i bit će izgrađen u rokovima što znači da će svi objekti biti izgrađeni prije 2016. godine – rekao je Plišić.

Uređaj je, dodao je Plišić, predviđen za oko 60.000 ekvivalent stanovnika i u skladu je s najvišim ekološkim standardima.

Odgovarajući na novinarska pitanja direktor Hrvatskih voda je, govoreći o problemu kanalizacije na području grada Siska, rekao kako se izgradnja kanalizacije i proširenje mreže planira kroz drugi EU projekt.

-To je logika svih naših projekata. Obveza nam je izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u većim gradovima do 2018. godine i dio mreže, a iza toga slijedi izgradnja preostalog dijela mreže – kaže Plišić.

Govoreći o problemu poplava na sisačkom području, Plišić napominje kako su tijekom prošle godine na našem području zabilježena tri od pet najvećih vodostaja ikad. Upravo zbog toga, intenzivno se radi na nasipima.

-Neke nasipe dograđujemo, a neke ćemo i rekonstruirati. U poplavi koju smo imali u rujnu bilo je manje problema nego na prethodnim poplavama, jer smo u međuvremenu neke objekte nadvisili, a u planu su daljnja nadvišenja – zaključio je Plišić.

Gradonačelnici i direktoru Hrvatskih voda u obilasku su se pridružili i zamjenici gradonačelnice Vlado Andučić i Marko Krička, direktor Sisačkog vodovoda Srđan Marić sa suradnicima te iz Hrvatskih voda Milan Mateša, direktor VGO za srednju i donju Savu te Miljenko Čupić iz Sektora za podršku u pripremi i provedbi EU projekata.

(sisak.hr)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

2 KOMENTARI