Naslovnica Vijesti Sisak Reakcije župana, gradonačelnice i oporbe oko sisačke rafinerije

Reakcije župana, gradonačelnice i oporbe oko sisačke rafinerije

Župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić najavio je kako će pozvati premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka na tematsku sjednicu županijske Skupštine koja će biti posvećena sisačkoj rafineriji, ali i Petrokemiji te tekstilnoj tvrtki Siscia u kojoj su isto nastali problemi propašću predložene predstečajne nagodbe.

“Mi kao Županija bez Vlade ne može puno utjecati na zbivanja u rafineriji jer je INA u vlasništvu MOL-a i države, a MOL ima presudnu ulogu. Ali dojam je da Vlada nije poduzela sve mjere koje je trebala da zaštiti proizvodnju u Sisku, rekao je Žinić na tiskovnoj konferenciji u petak, povodom prestanka prerade nafte u sisačkoj rafineriji.

Dodao je kako se ne smije pustiti da jedini preostali veći gospodarski subjekt u Sisku tako ugasne.

“Struka tvrdi da je održivost ovog pogona moguća i kako u blizini Rafinerije ima dovoljno nafte za stabilno poslovanje pa odluka o prekidu prerade u Sisku nije poslovne naravi.” – rekao je Žinić koji je kazao kako očekuje i od novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se aktivno uključi u rješavanje ove situacije koja prijeti gubitkom 900 radnih mjesta u Sisku.

“Želimo pomoći da se radna mjesta u Sisku očuvaju i podržat ćemo Vladu u namjeri, ako dođe do toga, da nađe i druge strateške partnere ili da INA-u vrati u vlasništvo Hrvatske.” – zaključio je Žinić.

Zbog situacije u rafineriji održali su u petak i predstavnici sisakih ogranaka oporbenih stranaka HDZ-a, HSLS-a, HSS-a, HSP AS, Hrvatske zore i Akcije za bolju Hrvatsku.

“Iako Uprava kazuje da ne zatvaraju Rafineriju izostanak bilo kakvih planova za sisački pogon jasno govori o namjeri MOL-a. Odgovorni iz Vlade očito nisu ništa poduzeli da se to spriječi i jasno je da nemaju nikakva rješenja u vezi ove situacije” – rekao je čelnik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan.

Najavio je kako će HDZ-ovi saborski zastupnici tražiti da se na dnevni red iduće sjednice Sabora uvrsti rasprava o situaciji u rafinerijama Sisak i Rijeka.

Komentirao je i izjave gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček.

“Vidljivo je da ni gradonačelnica nije razgovarala o rješenju problema s Vladom. Grad ne može preuzeti rafineriju, kako je ona to spomenula, jer to nije posao jednog Grada. U Vijećnici nisu u stanju spriječiti poskupljenje vode, a kamoli zatvaranje Rafinerije. Mi nećemo dopustiti da Sisak bude Grad slučaj i Grad smeća i uvjeren sam da ćemo to spriječiti. Dajemo potporu radnicima i s njima ćemo ići do kraja” – rekao je Krapljan.

Dubravko Tkalčić, nekadašnji član Uprave INA-e, istaknuo je kako nema logike da se, u vrijeme kada se provodi dobar plan eksploatacije nafte u Jadranu, Hrvatska dovodi u situaciju da nema gdje prerađivati tu naftu koja će joj iz Jadrana pripasti. “Jeftino ćemo ju onda prodavati, a uvoziti derivate” – dodao je Tkalčić koji smatra kako treba nastaviti s ulaganjima u sisačku rafineriju i modernizaciju pogona.

Tomislav Kralj, čelnik sisačkog ogranka Hrvatske zore pozvao je Siščane na zajedništvo.

“Na nedavnom rposvjedu za rafineriju bio je relativno mali broj Siščana. Stalno čujem “gdje su oni bili dok se željezara gasila”, “gdje su željezarci bili dok je herbos imao probleme”, itd. Pozivam Siščane na zajedništvo, da zaboravimo na podjele” – rekao je Kralj.

Situaciju oko rafinerije komentirala je i sisačka gradonačelnica.

“Za Sisak nije prihvatljiv scenarij gašenja rafinerije i nećemo dozvoliti da do toga dođe. Hrvatsku naftu i dalje treba prerađivati u hrvatskim rafinerijama. Svi ugovori i prihvaćeni programi sadržavaju obvezu ulaganja u sisačke pogone i toga se MOL treba pridržavati. Ukoliko Mađari nisu sposobni sisačku rafineriju učiniti profitabilnom, a čuli smo od stručnjaka da je to itekako moguće, neka ju predaju nekome tko je za to sposoban. Skupa smo sa Stožerom za obranu rafinerije i vlast i Gradsko vijeće” – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Komentirajte