Naslovnica Vijesti Sisak Soldo: Mi smo za proračun, ali protiv povećanja plaća dožupanima

Soldo: Mi smo za proračun, ali protiv povećanja plaća dožupanima

“Mi nikad nismo imali namjeru biti protiv Proračuna, niti izazivati izbore stoga su tvrdnje nekih bivših savjetnika kako prelaze na stranu HDZ-a zbog sprečavanja novih izbora samo izlike, jer izbora novih nikad ne bi bilo” – rekao je za Večernji list  Željko Soldo (HSP).

“Pravi razlog što prelaze  je taj što se želi stvoriti nova većina u Skupštini kako bi se mogle donijeti druge odluke, među kojima je i povećanje plaće aboliranom agresoru, dožupanu Bori Rkmanu, u isto vrijeme dok se udrugama iz Domovinskog rata smanjuju dotacije. Sramotno je da će dožupan Rkman sada imati gotovo istu plaću kao župan” –  ističe  predsjednik Županisjke skupštine Željko Soldo (HSP

), koji bi u ponedjeljak mogao biti smijenjen.

Naime, nova većina u kojoj bi, kako je planirano, sudjelovali i vijećnici HSU, HSLS-a i HDRS-a, bivši saveznici bivše županice Marine Lovrić Merzel, za čelnika Skupštine predložit će Ivanku Roksandić (HDZ), a za potpredsjendike Emila Franjevića (HSU) i dr. Miroslava Petračića (HSS). Predložit će  smanjenje plaće župana za oko 2500 kuna bruto, radi usklađivanja osnovica s onima na razini države, a  što je naložila i revizija. Nakon smanjenja župan bi trebao imati oko 17.000 kuna neto plaću. No, nevezano uz to predložit će i povećanje plaća dožupanima za oko 1500 kuna neto.

“Odbor za proračun u kojem sjede članovi SDP.a, HSP-a i drugih stranaka podržao je prijedlog proračuna, ali ćemo predložiti neke amandmane. HSP neće glasati za prijedlog da se za plaće dužnosnika sada dodatno izdvaja godišnje oko 72.000 kuna. Smatramo da nije potrebno povećavati toliko koeficjente dožupanima u vrijeme krize” –  rekao je Soldo.

Inače, još nije sigurno da će aktualni župan dobiti većinu u Skupštini. Velika su previranja unutar HSLS-a jer su se ogranci u SMŽ podijelili. Neki smatraju, obzirom je HSLS na zadnjim izborima nastupio na zajedničkoj SDP-ovoj listi, a ne samostalno, da su  u tom bloku trebali i ostati dok neki bez zadrške podržavaju HDZ.

Komentirajte