Naslovnica Vijesti Sisak Danas Ina, sutra Hrvatska

Danas Ina, sutra Hrvatska

PRED zgradom Vlade na Markovom trgu u Zagrebu danas su se odvijala čak dva prosvjeda. Radnici Ine prosvjedovali su pod sloganom “Danas Ina, sutra Hrvatska” zbog upropaštavanja kompanije, neizvjesne sudbine Rafinerije Sisak i najavljenih otkaza, a djelatnici Imunološkog zavoda zbog neisplate plaća.

Skupu su se također priključili čelnici sindikalnih središnjica Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS), Ozren Matijašević (HURS), ali i predstavnici ratnih veterana koji prosvjeduju u Savskoj ulici.

Glogoški želi “zaustaviti Hrvatsku na sat vremena”

Štoviše, Đuro Glogoški, lider prosvjednika iz Savske i predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata, bio je među onima koji su se obratili prosvjednicima na Markovom trgu.

“Dosta je bilo da radnici gladuju, prosvjedi se množe, a Vlada vlada”, rekao je Glogoški, dodavši kako bez plaća i radnih mjesta ostaju radnici, ali ne i političari koji uništavaju firme poput Ine i Imunološkog zavoda.

Lider prosvjednika iz Savske predložio je da se organizira “sat upozorenja Vladi”. Glogoški tvrdi da čitavu Hrvatsku na sat vremena treba zaustaviti i time Vladi jasno poručiti kako građani žele da se stane na kraj politici zbog koje su radnici gladni, a mladi napuštaju Hrvatsku.

“Branitelji nisu za to davali živote i dijelove tijela. Nemojte odustati i idemo do kraja”, rekao je Glogoški.

“Vlada ima vremena, mi ne!”

Na Markovom trgu je prosvjed počeo veselo. Prosvjednici su puštali glazbu i pjevali “svi pjevaju, ja ne smijem” i “ustani bane, hoće Hrvatsku da nam pomađare”.

Prosvjednici su ponijeli transparente s porukama “Nema Ine bez Rafinerije” i “Bez Rafinerije nema Siska”, a radnici Imunološkog zavoda donijeli su svoje transparente “Ne damo Imunološki”, “Privatizacija je pljačka” i “Vlada ima vremena, mi ne!”.

Sindikati Ine tražili su očitovanje premijera Zorana Milanovića na njihove zahtjeve za očuvanjem Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije i zaštitom 12.000 radnih mjesta.

Oko 1.500 radnika Ine, kojima su se pridružili Imunološkog zavoda koji nisu primili nekoliko zaostalih plaća, poručili su da se protive gašenju sisačke Rafinerije i njezinu pretvaranju u skladište naftnih derivata iz Mađarske, uništavanju istraživanja i proizvodnje, izdvajanju poslova iz kompanije i otpuštanju radnika Ina Grupe.

Prosvjedni skup organiziraju Sindikati INAŠ, SING, Sindikat EKN i braniteljske udruge Ine zbog, kako tvrde, ugrožavanja nacionalnih interesa pogubnim odlukama Uprave Ine, koja je pod kontrolom MOL-a.

Zahtijevamo da Ina ostane cjelovita vertikalno integrirana kompanija koja će se modernizirati, razvijati, širiti tržišta, biti ponos i perjanica hrvatskog gospodarstva, kao što je to bila desetljećima ranije, poručuju sindikalci.

Ina mora i dalje biti moćna domaća kompanija koja razvija vlastitu proizvodnju i ulaže u rafinerije, istraživanje i proizvodnju nafte i plina te maloprodaju, kvalitetno i konzistentno upravlja ljudskim resursima te proizvodi značajnu dodanu vrijednost.

“Ne tražimo sanaciju Ine iz proračuna, već da se podrži rješenja koja mogu spasiti Inu”

“Odgoda modernizacije rafinerije u Rijeci i zatvaranje sisačke rafinerije odrazit će se na poslovanje Ina grupe i to se ne smije dogoditi. U tri godine u Ini je posao izgubilo 4.000 radnika, a sad je trenutno na zbrinjavanju još 338 visokoobrazovanih radnika Ine. Ovo je sedmi skup kojim pokušavamo otvoriti premijerove oči i uši. Ukoliko zatvore rafineriju u Sisku još 800 ljudi ostaje bez posla”, u uvodnom govoru su istaknuli predstavnici sindikata Ine.

Predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović izjavila je kako su se okupili za spas Ine koja tone sve dublje: “Bez Ine kakvu smo stvarali i generacijama poznavali nema energetske stabilnosti Hrvatske, pa je budućnost Ine i strateški nacionalni interes. Ne dopustite, premijeru Milanoviću, da domaća proizvodnja i prerada nafte budu zauvijek uništene”.

“Pozvali smo Vladu da zaustavi propadanje Ine, međutim nismo dobili nikakav odgovor. Tražimo od premijera da se očituje bez fige u džepu. Ne tražimo sanaciju Ine iz proračuna, već da podrži rješenja koja mogu spasiti Inu, a to je među ostalim hitna modernizacija rafinerije u Rijeci”, poručila je Rilović.

“Nepostupanje Milanovića za Imunološki zavod kojeg su spakirali u stečaj je čin veleizdaje”, poručio je čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević koji je rekao kako se nada da premijera i ministre čeka sudbina bivšeg premijera Ive Sanadera – kazneni progon i zatvor.

(Index.hr)

Komentirajte