Naslovnica Vijesti Sisak HDZ objavio mailove u kojima gradonačelnica lobira za udrugu Kopa beach

HDZ objavio mailove u kojima gradonačelnica lobira za udrugu Kopa beach

Sisački je HDZ objavio mail i dopis kojeg je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček poslala sad već bivšem čelniku HŽ infrastrukture, Darku Peričiću, a u kojem lobira za udrugu Kopa beach, kako bi dobila posao na demontiranju pruge od Petrinje do Karlovca.

Uz popratno pismo namjere udruge, sa svog privatnog maila gradonačelnica Siska napisala je 25. listopada 2013. Peričiću sljedeće: “U prilogu je pismo namjere udruge Kopa. Budući je jučer udruzi 4 rijeke dano čišćenje dijela pruge od Petrinje do Topuskog, molim da se udruzi Kopa omogući čišćenje pruge od Topuskog do Karlovca. Smatram da je i njihova molba i rad dovoljno vrijedna da se uzmu u razmatranje i u konačnici odobri.”

Ugovor o poslu s HŽ infarstrukturom udruga potpisuje već 07. studenog, no vidljivo je kako je udruga, čiji su čelnici istaknuti sisački SDP-ovci, registrirana tek 31. listopada, dakle u vremenu između pisma namjere i brzinskog potpisivanja ugovora. Do tada je bila riječ o Građanskoj inicijativi. Osim što nije bilo natječaja, iz posla je izbačen prethodni izvođač, udruga “4 rijeke” iz Karlovca, bliska HDZ-u i koja je godinama ranije slične poslove radila također bez natječaja. Tako Kopa beach dobiva čišćenje cijele dionice pruge od Petrinje do Topuskog.

Ugovorom udruga dobiva na raspolaganje, kao što smo već pisali, 91 kilometar pruge, a aneksom ugovora i sve što uspiju demontirati s nje. Dio tračnica je doduše već odranije demontiran i ukraden, no izvori iz HŽ infrastrukture procjenjuju da se profit može mejriti u milijunima kuna. Zauzvrat je udruga, po aneksu ugovora, morala samo urediti jedan parking kod Željezničkog kolodvora u Capragu što je i učinjeno uz trošak od par desetaka tisuća kuna. Za sada je Udruga, osim uređenja spomenutog parkirališta, kupila i nekoliko kosilica i nekoliko stolova za uređenje istoimene plaže Kopa beach – što je bio službeni motiv dobivanja ugovora, a s druge strane okreću stotine tisuća kuna od sekundarne sirovine.

Zbog toga je HDZ pitao da li se tim novcem pune neki SDP-ovi crni fondovi i hoće li gradonačelnica, obzirom na sličnost sa slučajem Holy biti smijenjena od strane premijera. A. upravo je Kristina Ikić Baniček, kao čelnica ogranka SDP-a, prošli tjedan iz stranke izbacila županicu Marinu Lovrić Merzel i rekla pri tome sljedeće

“Sumnja u najteža koruptivna djela za koju se sumnjiči Marina Lovrić Merzel izaziva zgražanje i sram kod svakog člana SDP-a koji poštuje i provodi programska načela stranke, koja su nespojiva s korupcijom i kriminalom, što se posebno odnosi na obnašanje odgovorne javne dužnosti na koju je netko izabran kao kandidat SDP-a.”

HDZ je stoga naglasio „ Ako je gradonačelnica vjerodostojna i ako poštuje ono što sama govori onda će već danas sama podnijeti ostavku zbog teške zlouporabe položaja i ovlasti koje je sama počinila. Namještajući posao svojim partijskim kolegama,  i to u dogovoru , Ikić Baniček je počinila tešku zlouporabu svog gradonačelničkog položaja.“

Važno je spomenuti da je dopis, koji je dostavljen HDZ-u po urudžbenoj oznaci stigao iz Ureda uprave HŽ Infrastrukture-a, čiji je čelnik Darko Peričić nedavno smijenjen zbog etikete “Linićeva čovjeka”. A Linić je kum županice.

Sisačka gradonačelnica u mailovima ne vidi ništa sporno kao ni moguću osvetu županice, obzirom na termin izlaska mailova u javnost.

“Svaka sisačka udruga koja mi se obratila s molbom, od kako sam gradonačelnica, dobila je moju potporu i podršku pa tako i Kopa Beach koja je 2012. dobila nagradu Grada Siska. Inače bih bila sklona tvrditi da su HDZ-ovci stručnjaci kad su u pitanju kaznena djela no ovdje te stručnosti baš i nema te je ipak primjenjivija poslovica “što se babi htilo, to se babi snilo”. HDZ svašta spominje od kako je izgubio vlast u Sisku. Ne mogu se pomiriti s tim i iza svakog njihovog nastupa ostaje hrpa nedokazanih bedastoća, a kada treba pomoći poplavljenima onda glasaju protiv i ne pokažu ni minimum ljudskosti. Objavu svima lako dostupnih dokumenata i mailova kakve kao gradonačelnica potpisujem i šaljem svakoga tjedna teško mogu doživjeti osvetom. Nejasno mi je što je itko s dostavljanjem nevažnog papira HDZ-u želio postići.” – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Komentirajte