Naslovnica Vijesti SMŽ Gospodarsko – diplomatski susreti „Investicije – Iskustva – Izazov – Izvoz“

Gospodarsko – diplomatski susreti „Investicije – Iskustva – Izazov – Izvoz“

HGK Županijska komora Sisak u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom organizirala je gospodarsko – diplomatski susret pod nazivom „Investicije – Iskustva – Izazov – Izvoz“ 10. lipnja 2014. godine u ŽK Sisak.

Uz domaćine, predsjednika HGK Županijske komore Sisak Borisa Mesarića te zamjenike sisačko – moslavačke županice Zdenka Vahovca i Ivana Nekvapila susretu su prisustvovali veleposlanik Republike Indonezije u Hrvatskoj Argus Sardjana, predstavnici veleposlanstava (Danska, SAD, Izrael, Slovenija, Austrija, Iran, Bugarska, Belgija, Bosna i Hercegovina), županijski gospodarstvenici te predstavnici gradova i općina.

Tom prigodom predstavljeni su aktualni investicijski projekti u županiji diplomatskim predstavnicima u Republici Hrvatskoj. Cilj ovih susreta je bio promovirati Sisačko-moslavačku županiju kao mjesto poželjno za ulaganje i investicije diplomatskim predstavnicima, a kako bi se i diplomatskim kanalima došlo do kontakta s potencijalnim investitorima iz inozemstva.
Predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić istaknuo je kako je cilj susreta bio upoznati dio svijeta s mogućnostima koje Sisačko – moslavačka županija pruža. „Ovdje imamo resurse, imamo radnu snagu i iskustvo jer je ova županija bila jedna od industrijski najrazvijenijih, no ono što nam nedostaje je kapital. Ovdje želimo nove tehnologije kako bismo išli u korak sa svijetom, želimo inovacije, kapital i poduzetništvo koje bi pokrenulo investicije. Sisačko – moslavačka županija danas vapi za novim projektima, posebno u industriji i općenito proizvodnji“, naglasio je Mesarić.

Zamjenik sisačko – moslavačke županice Zdenko Vahovec istaknuo je kako Županija u svojim strateškim pravcima uvijek na prvom mjestu ističe gospodarstvo te da se gospodarsko – diplomatskim susretima županija želi promovirati kao mjesto poželjno za ulaganje i daljnji razvoj jer ima kvalificiranu radnu snagu, ali nedostaje joj kapitala. U županiji je 10 poslovnih zona spremnih za prihvat investitora, a 18 ih je još u izgradnji. Osim toga, postoje i brojne financijske i druge pogodnosti za poduzetnike i investitore, One-stop servis centar, a u realizaciji su i brojni investicijski projekti u području cestovne i željezničke infrastrukture, zdravstva, školstva, socijalne skrbi, čija je vrijednost oko 2 milijarde kuna. Za neke od projekata, poput Zavoda za forenzičku psihijatriju u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači ili strateško partnerstvo u Top termama Topusko, itekako su dobrodošli i potencijalni ulagači iz inozemstva, dodao je Vahovec.

Da Sisačko – moslavačka županija ima i primjere dobre prakse stranih investicija, dokaz su tvrtke Vivera d.o.o. iz Gline i Applied Ceramics d.o.o. iz Siska. Direktor Vivere Darko Baljak predstavio je tvrtku Vivera, kao investiciju matične tvrtke, njemačkog HIPP-a, svjetski poznatog proizvođača zdrave dječje hrane.

O svom iskustvu ulaganja odnosno pogodnostima zbog kojih su izabrali Sisačko-moslavačku županiju kao pogodno mjesto za investiranje, govorio je direktor Applied Ceramicsa Milan Sladojević. Applied Ceramics, vodeći je regionalni proizvođač i dobavljač po narudžbi rađenih keramičkih, quartz, silikonskih i safirskih komponenti za industriju poluvodiča.

Investicijske projekte predstavili su Sisačko-moslavačka županija te gradovi Kutina, Novska, Petrinja i Sisak. Andreja Šeperac, viša savjetnica za planiranje i provedbu projekata Razvojne agencije SIMORA održala je prezentaciju o Sisačko – moslavačkoj županiji kao regiji za isplativo ulaganje s naglaskom na projekte koje će provoditi u narednom razdoblju. Planove ulaganja i investicijske projekte Grada Kutine predstavio je gradonačelnik Grada Kutine Andrija Rudić. Eva Đurić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i fondove EU Grada Novske predstavila je pogodnosti koje Grad Novska nudi ulagačima u Poduzetničkoj zoni Novska. Razvojne gospodarske projekte Grada Petrinje s naglaskom na projekt „Grad na Kupi“ predstavila je direktorica Petrinjske razvojne agencije Lana Modrovčić Ljubojević. Drvno tehnološki centar inovacija, projekt Nove luke Sisak i Terme Siscia, samo su neki od investicijskih projekata Grada Siska koje je predstavio Julije Katančević, savjetnik za kontrolu kvalitete u Sisak projekti d.o.o.

Diplomatski predstavnici posjetili su i tvornicu Applied Ceramics d.o.o., kulinarski institut Kul In te Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK.

diplomati2

Komentirajte