13 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Uspješna 19. akcija “Volimo Kupu trajno”

Datum:

Marketing

Tradicionalna, devetnaesta po redu ekološka akciji čišćenja korita rijeke Kupe „Volimo Kupu trajno“ u organizaciji Ronilačkog kluba Sisak, uz pomoć Kajak kanu kluba „Odra“, Zajednice športskih ribolovnih udruga – Sisak i Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak i u suradnji s Konzervatorskim odjelom grada Siska Ministarstva kulture RH te Lučkom kapetanijom Sisak uspješno je provedena prema programu događanja.

Akcija je održana pod pokroviteljstvom Grada Siska i Zajednice tehničke kulture Grada Siska 07. lipnja 2014. godine povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, a akciju su pozdravili u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr. Ante Markotić i dožupan SMŽ Ivan Nekvapil dok je akciju u ime Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo grada Siska otvorila Kristina Sučić.

Čistilo se korito rijeke Kupe na potezu od Malog kaptola do Starog mosta. U akciji je sudjelovao 21 ronilac iz Rovinja, Duga Rese, Petrinje , Karlovca i Siska koji su sakupili veću količinu smeća. Akcijom se osim čišćenja ukazalo na potrebu očuvanja čistoće naših rijeka, potrebu očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, a njome se želi i promovirati ronilaštvo u Republici Hrvatskoj i gradu Sisku.

U sklopu ekološke akcije uspješno je prikazana vježba Županijske interventne postrojbe za zaštitu i spašavanje na vodi sastavljena od članova kluba i Područnog ureda 112 pod nazivom “Vježba spašavanja i evakuacije prilikom poplave “.

Nakon akcije čišćenja pod pokroviteljstvom Zajednice športskih udruga grada Siska održan je tradicionalni Sisački plivački maraton. Mjesto natjecanja bila je rijeka Kupa od Starog mosta do Starog grada, dužina staze cca 2000 metara, temperatura vode 20 °C, dubina 2-4 metra, brzina vode – 0,7 m/s.

Nastupilo je ukupno 14 plivača u kategorijama plivanje perajama i klasično plivanje.

Apsolutni pobjednik Sisačkog plivačkog maratona u klasičnom plivanju je Matija Luka Rafaj iz PK Sisak – Janaf s vremenom 16 minuta i 50 sekundi, dok je u kategoriji plivanja perajama pobjednica Jana Joksimović iz Ronilačkog kluba Sisak.

Mladen Horvatić

Dalibor Andres

Možda vas zanima...

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...