Naslovnica Izdvojeno Hoće li biti izvanrednih izbora u Sisku?

Hoće li biti izvanrednih izbora u Sisku?

Vijećnici HDZ-a, HSP-a, HSP-a A. Starčević, HSS-a i HSLS-a, njih 13 koji imaju većinu u Gradskom vijeću, u utorak su rekli da oni ne žele nove izbore. Kako do novih izbora, za Vijeće i gradonačelnicu, može doći samo ako većina vijećnika ne podrži proračun kojeg gradonačelnica predloži, znači li to da će oni podržati proračun.

“Mi ćemo glasati za proračun, ali ćemo dati naše amandmane. Cilj  nam je ostvariti konstruktivnu suradnju s gradskim čelnicima i vijećničkom manjinom, sve u interesu svojih birača, ali i ostalih građana Siska za koju nova vlast u 120 dana nije napravila ništa osim otkaza bivšim radnicima te zapošljavanja novih politički podobnih”” , rečeno je.

Vijećnici Miljenko Žamarija (HSLS) i Momir Gaćeša (HDZ) upozorili su na pritiske i vrbovanja pojedinaca iz desnice da prijeđu ljevici te time gradonačelnici osiguraju većinu.

Doznalo se i kako nova većina sada, osim ostavke SDP-ova potpredsjednika Vijeća Milana Brankovića, traži i ostavku drugog potpredsjednika iz redova laburista, Ivice Rendulića, dok je Ured državne uprave u Sisku poništio odluku s prošle sjednice Gradskog vijeća o ukidanju odluke o ustrojstvu upravih tijela Grada Siska, kojim se broj Upravnih odjela smanjuje sa sedam na pet. Ocijenjena je ta odluka nezakonitom.

Zdenko Koren, HSP-ov čelnik Vijeća, kazuje da će za iduću sjednicu Vijeća pripremiti novu odluku kojom želi spriječiti otpuštanja, unatoč tome što sama odluka o ustrojstvu odlučuje samo o broju upravnih odjela, a ne o broju zaposlenih u pojedinom odjelu. No, nova odluka bi usporila otkaze, ali kako izgleda otkazi bi mogli biti već provedeni do nove sjednice Vijeća.

I sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je izjavila kako građani Siska ne žele izbore. „Ja ih ne želim i mislim da bi to u ovom trenutku bio samo trošak za grad, ali ako većina u Gradskom vijeću tako odluči, apsolutno smo spremni za to”, kazala je Ikić Baniček.

Ona je u ponedjeljak održala upravo sastanak o proračunu, na kojeg je pozvala sve stranke, ali u se odazvali samo predstavnici SDP-a, HNS-a, Hrvatskih laburista i HSU-a.

„Mislim da dio stranaka nije shvatio cijelu namjeru jer su dijelom bili dezinformirani da se s njima pokušava manipulirati, ali sigurna sam da će vrijeme pokazati ozbiljnost situacije. Situacija u kojoj se Sisak nalazi nadilazi sve stranke i stranačke interese”, poručila je Ikić Baniček.

Zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić je istaknuo kako je cijena potencijalnih izbora za Gradsko vijeće nebitna. „Zaustavljanje svih projekata u koje smo krenuli, zaustavljanje stvari oko trgovačkih društava, to je nesagledivo, to su deseci milijuna kuna a istovremeno godine i godine razvoja za Sisak”, kazao je Andučić.

Istaknuo je kako je neodazivanje predstavnika ostalih političkih stranaka na sastanak negativna poruka. „Mi se stalno čudimo tko je stvorio Sisak ovakvim ili onakvim gradom. Ili će Sisak nastaviti u ovoj žabokrečini ili će se okrenuti ka razvoju. Za sada se još uvijek vidi da kritične mase za promjene nema”, smatra Andučić te dodaje kako se izbora ne boje.

Od projekta koji će se naći u gradonačelničinom prijedlogu proračuna za 2014. godinu Ikić Baniček ističe cjelovitu rekonstrukciju ulica Nikole Šipuša, Savske i Vinogradske, projekt Šetnice do Starog grada, prva faza biciklističkih staza i projekt izradnje nogostupa u Topolovcu u Sajmišnoj  ulici, rekonstrukciju ceste Gušće – Svinjičko, zamjena kompletne rasvjete u gradu s LED rasvjetom u dvije faze, nastavak projekta uređenja Holandske kuće i Starog grada, raspisivanje natječaja za idejno rješenje novog glavnog gradskog trga, te početak natječaja   za zgradu nove knjižnice i novog multimedijskog centra. U prvoj polovici iduće godine, rečeno je, dovršit će se vrtić na Zelenom brijegu budući je postignut  dogovor s Hypo leasingom.

No, kako doznajemo, HDZ i HSP AS ozbiljno razmišljaju o novim izborima. Naime, po novom zakonu neizglasavanje proračuna donosi nove izbore i za Vijeće i gradonačelnika, koji bi mogli biti u drugom kvartalu godine. Do tada HDZ želi isprofilirati novog kandidata za gradonačelnika, a sve se glasnije spominje ime doktora Antonia Matoca. HDZ ovaj put ne bi išao zajedno sa HSP dr. Ante Starčević koji bi išao sa samostalnom listom, no zato bi HSP išao s HDZ-om u koaliciji.

Komentirajte