9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

SDP i partneri traži smjenu Korena, a HDZ i partneri Brankovića

- Marketing-spot_imgspot_img

Čelnik sisačkog HSP-a i Gradskog vijeća Zdenko Koren očitovao se u utorak na prijedlog vijećnika SDP-ove koalicije o njegovoj smjeni. Rekao je kako će na buduću sjednicu Vijeća, koja bi se trebala održati u studenome, staviti to na dnevni red.

” Taj je zahtjev pokrenut ne radi toga jer sam činio štogod protivno propisima već samo zato jer osobno nisam mogao podržati spornu Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Siska. Naime, izbacivanje zaposlenika Gradske uprave na ulicu, dijeljenje radnih knjižica i rješenja o otkazu uz istodobno novo zapošljavanje podobnih u gradskim tvrtkama nisam mogao pdoržati jer smatram da bi politikom smanjenja plaća u svim trgovačkim društvima, ustanovama i gradskoj upravi za 10 posto te preraspodjelom viška zaposlenih u gradskoj upravi po ustanovama i trgovačkim društvima bio ostvaren zadovoljavajući učinak sa zaustavljanjem novog zapošljavanja dok se stanje ne stabilizira. Ukratko, moju osobnu  principjelnost i brigu za radnike kažnjavaju traženjem moje smjene s dužnosti koju časno obnašam, pa pozivam vijećnike da glasuju protiv Prijedloga odluke o razrješenju jer smatram da ne postoji niti jedan razlog za moje razrješenje” –  rekao je Zdenko Koren.

Korena od prošle sjednice Vijeća podupire nova većina koju čini 13 vijećnika HSP-a, HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSP AS, a koji su u proceduru poslali i zahtjev o razrješenju potpredsjednika Vijeća Milana Brankovića (SDP).

“Mišljenja smo da je iskoristio svoju funkciju potpredsjednika Gradskog vijeća, te se 16. rujna zaposlio u Komunalcu na neodređeno vrijeme, na radnom mjestu pomoćni stolar, a u isto vrijeme predviđa se davanje otkaza djelatnicima gradske uprave” – stoji u objašnjenju zahtjeva koji će također na dnevni red naredne sjednice Vijeća.

SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček smatra da suradnja sa Z. Korenom nije više moguća.

“Uskoro bivši predsjednik Gradskog vijeća može smatrati privatno što god želi no u obnašanju funkcije čelnika predstavničkog tijela mora se pridržavati zakona, a on to na posljednjoj sjednici nije činio. Predložio je izglasavanje odluke koja je protuzakonita i koja je donesena bez prethodnih suglasnosti te koja nikada neće moći biti provedena. Također je odluku o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Sisak novi, koja nije dobila potreban broj glasova u vijećnici, proglasio izglasanom te ju je potpisao unatoč tome da za njezino usvajanje nije glasala većina. Ta dva primjera pokazuju da nije kompetentan za daljnje obavljanje važne dužnosti. Posebno je, za bilo kakav budući rad Gradskog vijeća s njim na čelu, zabrinjavajući njegov pokušaj stvaranja lažne slike da se “bori za radnike” iako odluka o ustrojstvu gradske uprave ne određuje broj zaposlenika gradske uprave već samo broj pročelnika. Umjesto racionalnih i optimalnih pet pročelnika uskoro bivši predsjednik se založio da se taj broj poveća na sedam iako zna da se Grad trenutno bori s teškom krizom u gradskoj blagajni i manjkom od preko 20 milijuna kuna. Smanjenje plaća za koje se navodno zalaže od 10 posto nije trenutno moguće zbog rigidnog kolektivnog ugovora koji je dva dana prije izbora potpisao bivši gradonačelnik. Čim istekne kolektivni ugovor krajem ove godine plaće ću svojom odlukom odmah smanjiti za više od 10 posto no niti ta mjera neće biti dostatna ako se ne smanji broj zaposlenika jer izdaci za plaću trenutno uvrštavaju Sisak u sam vrh države po razini izdvajanja za troškove zaposlenika. S obzirom da to sve uskoro bivši predsjednik Gradsko vijeća zna, ali se pravi da ne zna kako bi od mene ishodio druge ustupke koji su mi neprihvatljivi, jedino rješenje za Grad je njegova smjena ili izlazak Siščana na nove izbore. Netko si je umislio da je Veljko Novak, a što je još puno, puno gore taj netko misli da sam ja Dinko Pintarić.” – rekla je gradonačelnica kristina Ikić Baniček.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

20 KOMENTARI