Naslovnica Vijesti Sisak Prezentacija kreditnih programa HBOR-a za mlade poduzetnike i poduzetnike početnike

Prezentacija kreditnih programa HBOR-a za mlade poduzetnike i poduzetnike početnike

HGK Županijska komora Sisak i Hrvatska banka za obnovu i razvitak organizirali su prezentaciju kreditnih programa HBOR-a za mlade poduzetnike i poduzetnike početnike 10. listopada u ŽK Sisak.

Naime, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) od 1. rujna ove godine u ponudi ima nove kreditne programe za mlade poduzetnike do 30 godina starosti te za poduzetnike početnike kojima će kamatnu stopu subvencionirati Ministarstvo poduzetništva i obrta. Nove kreditne programe predstavila je Draženka Draženović Kostelac, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku.

Unutar programa “Poduzetništvo mladih”, društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, moći će kandidirati za kredite u iznosu od 80.000 do 700.000 kuna, bez vlastitog učešća, dakle uz stopostotni udio HBOR-a, s rokom otplate kredita od 12 godina, uključujući dvogodišnji poček (grace period). Kamatna stopa je 4%, no s obzirom da Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, kamatna stopa će u konačnici za korisnike iznositi 2%.

U programu “Početnici”, iznos kredita je od 80.000 do 1,800.000 kuna (za kredite do 700.000 kuna uz stopostotni udjel HBOR-a, a za kredite u iznosima od 700.000 do 1,800.000 kuna uz 15-postotno učešće korisnika), s rokom otplate od 14 godina, uključujući poček od tri godine. Korisnici ovih kredita mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina. Kamatna stopa ista je kao kod kredita za mlade odnosno u konačnici 2%.

Prisutni mladi poduzetnici te poduzetnici početnici postavljali su brojna pitanja vezano uz uvjete kreditiranja unutar spomenutih programa, ali i drugih kreditnih programa HBOR-a. Nakon prezentacije održan je i Info dan HBOR-a odnosno individualni poslovni razgovori s poduzetnicima, potencijalnim korisnicima kreditnih sredstava HBOR-a. S ciljem upoznavanja poduzetnika s područja Sisačko-moslavačke županije s HBOR-ovim povoljnim uvjetima financiranja, Info dani HBOR-a održavaju se jednom mjesečno u sisačkoj Komori (svakog drugog utorka u mjesecu).

Komentirajte