Naslovnica Izdvojeno Dani sjećanja na stradanje djece u dječjem logoru Sisak

Dani sjećanja na stradanje djece u dječjem logoru Sisak

Svečano otvorenje postava izložbe „Pošta iz koncentracijskih logora Jasenovac i Stara Gradiška“, a koji će biti uvod u Dane sjećanja na stradanje djece tijekom II svjetskog rata u dječjem logoru Sisak će se održati u utorak, 01. listopada, u prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska, Rimska 4, Sisak s početkom u 19 sati.

Postav će biti izložen od 01.10.2013.-07.10.2013. u uredovno vrijeme ureda VSNM GS od 08:00 do 16:00.

Dani sjećanja nastavit će se komemoracijom na Dječjem groblju u subotu, 05. listopada, točno u podne, te satom povijesti u Domu kulture Kristallna kocka vedrine od 13,30 sati. Predavanja će održati povjesničari Hrvoje Klasić i Silvestar Mileta. Biti će riječi o stradavanju srpske djece s Kozare u sisačkom Dječjem logoru ali i o nastojanjima Siščana da pomognu toj djeci.

Nakon kozarske ofenzive, u Sisku je u kolovozu 1942. osnovan sabirni logor za starce, žene i djecu pod službenim nazivom Prolazni logor za izbjeglice unutar kojeg je istovremeno osnovano i Prihvatilište za djecu izbjeglica, odnosno dječji logor.

U objekte logora u Staklani, Pecari, Solani Reis i samostanu sestara Svetog Vinka, smještena su djeca odvojena od zatočenih majki i djeca oduzeta majkama u Mlaki, Jablancu, Staroj Gradiški i Jasenovcu. Bez hrane, odjeće, izložena nehigijenskim uvjetima i bolestima djeca su umirala.

Procjenjuje se da je kroz logor prošlo oko 5.000-7.000 djece do njegovog zatvaranja 8. siječnja 1943. Prema podacima mrtvozornika u logoru su umrla 1.152 djeteta, dok drugi navode da je 1.631 dijete umrlo u logoru Sisak.

logor sisak1Na slici je Franjo Videc, gradski grobar, Sisak, 1942. Fotka je u vlasništvu JUSP Jasenovac

Komentirajte