16.9 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

Koren na čelu Vijeća Siska, smanjen broj Upravnih odjela

- Marketing-spot_imgspot_img

Zdenko Koren iz HSP-a izabran je za predsjednika sisačkog Gradskog vijeća dok su njegovi zamjenici laburist Ivica Rendulić i  SDP-ov Milan Branković. Za izbor Korena glasao je 21 vijećnik dok su protiv bila tri vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević.

“HSP dr. Ante Starčević ne prihvača ovaj prijedlog jer je Zdenko koren izdao pravašku ideju dajući potporu novoj vlasti” – rekao je vijećnik Vlado Brodarac koji nije uspio skupiti dovoljno potpisa vijećnika za svoj prijedlog kandidata. Koren mu je odgovorio kako je pravaštvo borba za Sisak bez obzira na boje, te dodao da će se HSP zalagati za vrtić na Zelenom brijegu, za nastavak gradnje dvoranei da se ona završi u ovom mandatu i za puno manje novca.

Odbijen je i prijedlog Momira Gaćeše iz HDZ da se jedno potpredsjedničko mjesto u Vijećuostavi za oporbu.

Mandate vijećnika po sili zakona u mirovanje su stavili gradonačelnica i njeni zamjenici, a u Gradskom će ih vijeću zamijeniti Marko Radanović, Ivan Jurić i Ivan Đumbir.

Na istoj sjednici Gradskog vijeća odlučeno je o smanjenju broja Upravnih odjela, a time i pročelnika. Ukida se Odjel za zaštitu okoliša, ruralni razvoj i poljoprivredu te Odjel za informiranje građana, odnose s javnošću i prava nacionalnih manjina koji će biti pripojeni drugim odjelima.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je na novinarsko pitanje hoće li doći do smanjenja zaposlenih, odgovorila je da su građani birali promjene, a to će i dobiti. Najavila je promjene u gradskoj upravi, pročelnicima, direktorima i ravnateljima:

“Situacija koju smo zatekli je vrlo teška. Proračunski manjak je velik. Budući da znate da je Sisak jedan od šampiona u trošenju proračunskih sredstava upravo na plaće zaposlenika gradske uprave i na hladni pogon. To je prvo gdje mogu napraviti rezanje. Konkretno, od sedam upravnih odjela bit će ih pet. Smanjit će se i broj odsjeka i time automatski biti manje visokih rukovoditelja i time će se smanjiti obim plaća.”, kazala je Ikić Baniček.

I dok će se tu ostvariti uštede, s druge strane Vijeće je danas vratilo Upravna vijeća u gradske ustanove. Prošla ih je vlast, pred kraj svog mandata, ukinula “radi štednje”. Sada se oprba i pobunila što se Upravna vijeća vraćaju, ocijenivši to podlogom za uhljebljivanja zaslužnih.

Kako su vladajući objasnili članovi Upravnih vijeća najmanje šest mjeseci neće primati nikakvu naknadu.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

7 KOMENTARI