10 C
Sisak
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ponovni susret Dabrova

Datum:

Marketing

Početkom travnja u Sisku održana je redovna Godišnja skupština UHBDR Dabrovi iz Siska. Popularni Dabrovi postrojba je koja je za cijelo vrijeme Domovinskog rata od osnutka (2.10.1991.) obavljala niz zadaća na području cijele Sisačko Moslavačke županije ali i na širem području RH.

Inženjerijske postrojbe OS RH dale su izniman doprinos u svim fazama Domovinskog rata, a postrojba Dabrova je djelujući kroz Pontonirsku, Inženjerijsku i ranije osnovane Pionirsku satniju i Samostalni vod Jedinice za prioritetni prijevoz čamcima i ronilaca sastavljenu od članova Ronilačkog kluba Sisak, među prvima je organizirano imala značajno mjestu djelovanja u sastavu OS RH.

Tome u prilog govori i činjenica da je 2. listopad datum koji se u Hrvatskoj obilježava kao Dan Inženjerije Oružanih snaga RH i to upravo u spomen na dan kada su Dabrovi napravili pontonski most u selu Letovanić preko kojeg je iz okruženja izvučeno više tisuća ljudi iz šireg područja Petrinje i Gline, a u taj prostor su ubačene naše obrambene snage. Taj isti most služio je i za povratak prognanika. Do kraja Domovinskog rata taj kraj nazvan „Nebojanski džep“ usprkos mnogim pokušajima nikada nije pao u agresorove ruke.

Na Skupštindabrovi_amblemi, koju je uspješno vodio predsjednik Robert Suntešić, razmotreno je Izvješće o radu udruge u 2012. godini koje je usvojeno jednoglasno. Također je usvojen i prijedlog Programa i plana rada za 2013. godinu kojem je osim temeljnih zadaća odlučeno o načinu pomoći i potpore članovima u ostvarivanju prava te organizacija obilježavanja Dana Inženjerije HV prikladnim polaganjem spomen vijenca na MMP u Letovaniću kao i sudjelovati u obilježavanju Dana branitelja grada Siska te u suradnji s Muzejom grada Siska organizirati u vojarni Barutana prigodnu izložbu vojne opreme i fotografija 36. IP-bojne.

- Marketing -

Možda vas zanima...

U petak je Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira "Festival...

Pronađeno tijelo nepoznatog muškarca

Jučer, 23. travnja, oko 15.30 sati, u mjestu Mlaka...

Srebro i dvije bronce za kickboxere sisačke Croatie

U Osijeku je 20.travnja 2024.  održano kickboxing Prvenstvo Hrvatske...

Otvorenje obnovljene Holandske kuće uz izložbu i koncert

U petak će, nakon završetka obnove nakon potresa 2020....