20 C
Sisak
Petak, 12 kolovoza, 2022

SKANDAL: Sisački vodovod podijelio gotovo milijun kuna donacija podobnima

- Marketing-spot_imgspot_img

Večernji list dobio je na uvid dokuemte o donacijama koje je Sisački vodovod, od srpnja 2012. godine, dijelio brojnim udrugama i sportskim klubovima, bez ikakvih kriterija, i bez obveze naknadnih obrazloženja utroška tih sredstava. Riječ je o gotovo milijun kuna. Nakon ovih informacija postala je jasna sljedeća rečenica Željka Žuka izrečena krajem 2011. godine.

“Konstantno me se pritišće da novac Sisačkog vodovoda krčmim. Na mene su bili pritisci da dam za sportske klubove, no nisam htio” – rekao je tada bivši direktor Sisačkog vodovoda Željko Žuk ocijenivši rečeno kao razlog svoje smjene s čela ove gradske tvrtke.

A nakon Žukovog odlaska Sisački vodovod je očito postao prava krčma, bez računa, za sportske i druge udruge, od kojih je velika većina povezana s članovima stranaka koalicije na vlasti – HSP Ante Starčević, HDZ, HSS, Zelenom listom i Strankom penzionera. I dok je Sisački vodovod dijelio šakom i kapom na desetke tisuća kuna, s druge strane utjerivao je nemilosrdno dugove od stotinjak kuna građana Siska.

A isplte donacija su išle uantoč tome što je tvrtka od 2009. do 2011. godine imala 12,5 milijuna kumulativnog gubitka.

Od srpnja 2012. godine u rukometni klub Sisciu otišlo je 120.000 kuna, a nogometni klub Segestu 108.000 kuna.

HNS-ov Vlado Andučić i SDP-ova Kristina Ikić Baniček upozorili su bili na tiskovnoj konferenciji na slučaj osobe koja je kao tajnik dviju posve neaktivnih udruga, Zelena lista i Društvo umirovljenika Sisak, ostvarila donaciju od 33.000 kuna. Radi se o Siniši Gajiću, a uvidom je otkirveno da to nije sve što se njega tiče. Naime, i udruga Centar za ruralni razvoj kojem je S. Gajić predsjednik dobio je od Vodovoda 5.000 kuna, a košarkaški klub Savia gdje je tajnik, 20.000 kuna. Također, i teniski klub Panonia na čelu s njegovim sinom Borisom Gajićem dobio je donaciju od 9.000 kuna, a sin Nikola Gajić predsjednik je košarkaškog kluba Savica sa sjedištem u Zagrebu kojem je isplaćeno 5.000 kuna. Ukupno je tako 72.000 kuna isplaćeno udrugama i sportskim klubovima s kojima je vezan Siniša Gajić. S druge strane, ostali klubovi od Grada Siska ne mogu dobiti ni za prijevoz na utakmice, a mogu samo sanjati o sredstvima potrebnim za rad.

Vidljivo je iz popisa da velika većina donacija ide politički podobnima. Ekološka udruga “Zelena linija”, osnovana u lipnju 2012. godine, dobila je 3.000 kuna. Predsjednik te udruge je Dunavko Orešković, bivši član HSP-a, čovjek od povjerenja predsjednika Gradskog vijeća Veljka Novaka i čovjek koji je jednom spasio županicu Marinu Lovrić Merzel gubitka većine u Županijskoj skupštini. Radi na Groblju, direktor je županijske tvrtke i sada čelnik udruge. Donaciju od 1.500 kuna dobila je i udruga “Stara posavska iža” čiji je predsjednik HSS-ov bivši direktor Gradskih groblja Viktorovac, Mijo Domitrović. Donaciju od 5.000 kuna dobio je Paintball klub Zmaj iz Novog Pračna, čiji je predsjednik Marko Jajčinović, sin Željka Jajčinovića, alfe i omege sisačkog HDZ-a. Donacije su dobili i Udruga zavjetUdruga košarkaških sudaca, Sindikat pravosudne policije zatvora u Sisku u kojem je aktivna bivša vijećnica HSP-a Kristina Grubec Roksa, nogometni klubovi u Galdovu i Novom Selu… Za sve te udruge i klubove Sisački vodovod, do danas, nije tražio izvještaje na što su utrošili novac.

S velikog popisa klubova i udruga koji su primili donacije Sisačkog vodovoda u oko upadaju dvije iz Iloka, kao jedine van Siska. Ali brzo se našla veza. Naime Teniski klub Šarengrad iz Iloka dobio je prošlog mjeseca 3.000 kuna donacije. Predsjednik ovog kluba je Pero Ćorić iz Iloka, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, stranke koja sada ima utjecaj u Sisačkom vodovodu. I isplate donacija krenule su tek kada je u nadzorni odbor tvrtke došao čelnik sisačkog ogranka te stranke Veljko Novak. Osim tenisa u Ilok je 5.500 kuna otišlo i za tamošnju udrugu UHDDR koju vodi Krešimir Vrljić, nekadašnji član HSP-a, a sada blizak Starčevićancima.

(vecernji list, sisak.info)

Zadnje novosti
Ostale novosti