9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

HDZ ne vjeruje da će 2013. biti 17,4 % više zaposlenih u našoj županiji

Datum:

Marketing

Oporba se u Sisačko-moslavačkoj županiji ne miri s netom  donesenim Proračunom u Skupštini. Smatraju da je riječ o umjetnom, prenapuhanom i nerealnom proračunu, pogotovo u segmentu povećanja izvornih prihoda.

“Na istoj sjednici županica Lovrić Merzel predlaže smanjenje  prihoda od poreza na dohodak sa 73 na 70 milijuna kuna, zbog slabog stanja gospodarstva i nezaposlenosti, a onda taj iznos za 2013. godinu povisuje na 82 milijuna kuna. Kako to, u ovo vrijeme kada svi pokazatelji upućuju na daljnii pad BDP-a, rast nezaposlenosti i slabljenje gospodarstva netko u toj županiji planira iduće godine zaraditi 17, 4 posto više od poreza na dohodak nego ove godine?” –  rekao je čelnik županijskog HDZ-a Antun Vidaković na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Jedini razlog tome povećanju HDZ vidi u stvaranju umjetnog prihoda, koji bi se kasnijim rebalansom preraspodjelio.

“Racionalnog objašnjenja nema. Taj novac u županijski proračun ide od zaposlenih, a smatrati da će ili plaće rasti u našoj županiji 17, 4 posto u idućoj godini ili će 17,4 posto biti novozaposlenih nije baš racionalno. Jedino ako se naknadno tih 12 milijuna izbaci iz prihoda od poreza i pretvori u prihod od prodaje nekih županijskih tvrtki ili nekrentina. ” –  dodao je vijećnik Mijo Šepak.

HDZ-ov kandidat za župana  Ivo Žinić kritizirao je županiju u pogledu privlačenja sredstava iz EU fondova.

” U zadnjih 4-5 godina županija je iz EU fondova povukla samo pet Eura po glavi stanovnika što ju je rangiralo na 18. mjesto među županijama, dok su neke susjedne županije ibzukle i deset puta više novca. Vidi se da se puno više ulagalo u promociju nekih osoba, nego u pripremu projekata. Mogu oni govoriri o 180 spremnih rpojekata, kad su do sada realizirali tek nekoliko, a vrijeme prolazi.” – rekao je Šepak

“Županica se hvali s tuđim projektima. Istina je da se pruga Novska- Okućani uređuje sa EU novcme, no ona nije imala nikakve uloge u tome. To je projekt odrađen za vrijeme HDZ-ove vlade i koji s ažupanijom nema nikave veze. A inače je praksa županice preuzimanje zasluge za nešto s čim nema veze” –  spočitnuo je županici Antun Vidaković.

Možda vas zanima...

GALERIJA: Proglašeni su najbolji sportaši županije za 2023. godinu

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije...

Otvorena obnovljena zgrada Srednje škole Glina

Otvorena je zgrada Srednje škole Gline na kojoj je...

Most: “NE Vujnovcu i njegovoj spalionici otpada u Kutini”

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot te vijećnice Mosta Ljiljana Lampert...