Naslovnica Vijesti SMŽ Počela oralna vakcinacija lisica

Počela oralna vakcinacija lisica

U tijeku je oralna vakcinacija lisica na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na području Sisačko – moslavačke županije, koja se provodi bacanjem mamaka koji sadrže cjepivo protiv bjesnoće iz aviona, priopćeno je iz Županisjkog zavoda za javno zdravstvo.

Mamci se bacaju u nenaseljena područja kako bi se na minimum smanjila  mogućnost kontakta ljudi, posebno djece s cjepivom. Cjepivo je u obliku otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamka . Sam mamak je izrađen od smjese ribljeg brašna, specifičnog je i intenzivnog mirisa i okusa privlačnog divljim životinjama, tamno-smeđe je boje i podsjeća na kolačić.

“Mamci sadrže oslabljen virus bjesnoće  i  nikako ih se ne smije dirati rukama ili stavljati u usta jer se probijanjem plastično-aluminijske kapsule oslobađa  virus bjesnoće kojim se može zaraziti čovjek.  Ukoliko dođe do kontakta s mamcem ruke treba odmah oprati vodom i sapunom i javiti se u epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije – u Sisku, Kutini i Petrinji ili u ambulante Hitne pomoći. Mamci nisu opasni za zdravlje drugih životinja, tako da u slučaju da ih pojede pas, mačka ili  druga domaća životinja ne treba strahovati za njihovo zdravlje. Mamak je opasan jedino za ljude. Ne preporuča se diranje i premještanje izloženih mamaka. ” – poručuju iz HZJZ-a.

Prošle godine jedan je dječak na kutinskom području zamjenio mamak za slatkiš, te ga je probao pojesti, no sve je prošlo bez težih posljedica.

Komentirajte