Naslovnica Vijesti SMŽ Uručena priznanja najboljim gospodarstvenicima županije

Uručena priznanja najboljim gospodarstvenicima županije

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, održanoj 18. rujna u HGK Županijskoj komori Sisak, dodijeljena su priznanja „Zlatna kuna“ najuspješnijim trgovačkim društvima na području Sisačko-moslavačke županije. Uz gospodarstvenike, sjednici pod predsjedanjem predsjednika ŽK Sisak Borisa Mesarića prisustvovali su i direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, zamjenik sisačko-moslavačke županice Andrija Rudić, predsjednik Obrtničke komore SMŽ Željko Vrbanus, predstavnici lokalne samouprave, pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Sisak Marica Đureković te pročelnik HZZ Područne službe Kutina Ivan Masnec.

Zlatne plakete dodijeljene su najuspješnijim tvrtkama, kako za kontinuitet gospodarskog djelovanja tako i za poslovne rezultate ostvarene u 2011. godini, i to u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava, u kategoriji inovativna djelatnost te jubilarne nagrade.

Prema riječima predsjednika ŽK Sisak Borisa Mesarića riječ je o važnim nagradama, ne samo za gospodarstvenike već i za sve one koji su radili na stvaranju dodanih vrijednosti te poticanju proizvodnje, posebice u vrijeme gospodarske krize. Ipak, oporavak županijskog gospodarstva može se očekivati samo novim proizvodnim investicijama, naglasio je predsjednik Mesarić.

Zlatna plaketa u kategoriji velikih trgovačkih društava u 2011. godini dodijeljena je  Petrokemiji d.d. Kutina. Prošle godine Petrokemija d.d. bila je 18. na ljestvici najvećih hrvatskih tvrtki prema kriteriju ostvarenog ukupnog prihoda, a prva u sektoru kemijske industrije. S 1,9 milijardi kuna ostvarenog prihoda u izvozu kutinska Petrokemija bila je druga na rang listi hrvatskih izvoznika. Ova nagrada bit će još jedan izvanredan poticaj za unapređenje znanja u Petrokemiji, istaknuo je predsjednik Uprave Josip Jagušt.

U kategoriji najuspješnijih srednjih trgovačkih društava na području Sisačko-moslavačke županije, zlatnu plaketu dobio je Drvni centar d.o.o. Glina. Naime, prošla je godina za ovu tvrtku, koju je osnovao Sherif ex-im d.o.o. Zagreb, bila jedna od najuspješnijih dosada. Unatoč prethodnim godinama gospodarske krize ovo obiteljsko poduzeće stalnim je investicijama napredovalo i na zahtjevnim svjetskim tržištima. U 2011. godini DC Glina d.o.o. je ostvarila porast ukupnog prihoda od 32%, oko 40% izvoza na zahtjevna svjetska tržišta te porast zapošljavanja od oko 22%.
U konkurenciji za najuspješnije malo trgovačko društvo nagradu je osvojila Turbomehanika d.o.o. Kutina. Direktor Ivan Majstrović naglasio je pritom kako su prošle godine u Turbomehanici ostvarili niz značajnih projekata te rekordne prihode ugovaranjem velikog broja novih poslova i osvajanjem novih kupaca. Posebice se ponosimo vlastitim proizvodima odnosno znanjem te visokoobrazovanom radnom snagom, rekao je Majstorović.

Zlatnu plaketu u kategoriji Inovativna djelatnost za primjenu novih tehnologija dobio je Applied Ceramics d.o.o. Sisak. Zahvaljujući orijentaciji na izvoz, Applied Ceramics među prvim je tvrtkama u Hrvatskoj koje su izašle iz krize, istaknuo je direktor Mladen Peleš.

Tvrtke s područja županije, koje su na gospodarskoj sceni opstale desetljećima, nagrađene su povodom svojih obljetnica. Priznanje za 85 godina poslovanja dobila je INA Rafinerija nafte Sisak d.o.o., Mlin i pekare d.o.o. Sisak za 65 godina postojanja, HRB Dunavski Lloyd d.o.o. Sisak za 60 godina poslovanja, Metaflex d.o.o. Novska za 60 godina postojanja te Lipovica d.o.o. Popovača za 40 godina djelovanja.

Prisutnima se obratio i zamjenik sisačko-moslavačke županice Andrija Rudić. Čestitao je gospodarstvenicima koji su najuspješnije poslovali u prošloj godini te istaknuo da Sisačko-moslavačka županija podupire razvoj poduzetništva kroz dodjelu potpora i povoljnih kreditnih linija.

Komentirajte