Naslovnica Izdvojeno HŽ najavio obnovu kolodvora i gradnju pasarele

HŽ najavio obnovu kolodvora i gradnju pasarele

Opaka je obećanja ostavio u utorak u Sisku predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Pavičić. Najavio je velike radove, koje bi počeli na jesen ove godine. Prvo je uređenje sisačkog kolodvora za što bi natječaj trebao biti raspisan za kojih mjesec dana.

“Radovi na kolodvoru počet će ove jeseni, uredit ćemo perone, izgraditi pothodnik i željezničku infrastrukturu na kolodvoru. Ukupna vrijednost investicije je 50 milijuna kuna” – rekao je Peričić. Tako bi se trebali napokon urediti i peroni u Sisku do kojih bi se dolazilo pothodnikom, kao na svakom normalnom kolodvoru. Sisački je kolodvor u zadnjih desetak godina dva puta obnavljan, no riječ je bilo čisto o estetskom uređenju, a radovi nisu baš najbolje bili izvedeni. I ovaj puta ulickat će se sama zgrada kolodvora.

Dodao je kako će u rujnu započeti aktivnosti na izgradnji pješačkog mosta preko kolodvora u Capragu, tzv. pasarele, izgradnju kojeg HŽ i grad Sisak planiraju već godinama.Pasarela košta oko 5,5 milijuna kuna.

“Most će u rebalansu proračuna biti uvršten u program izgradnje i na proljeće iduće godine trebao bi biti gotov” –  rekao je Peričić. Inače radovi na kolodvoru Caprag već traju. Naime Grad Sisak je naložio rušenje objekta u kojem je bio kafić , a koji se naslanjao na staru pasarelu. Radovi su bili nužni kako ne bi istekla lokacijska dozvola za pasarelu, što je ovim radovima spriječeno.

Perišić je, skupa sa županicom, najavio i obnovu pruge Sisak-Petrinja što djeluje pomalo nevjerojatno obzirom na njenu isplativost. Naime, dok HŽ uvelike reducira neisplative linije sada je najavljeno ulaganje sto milijuna kuna uprugu Sisak-Petrinja.

“To je jako važna investicija, jer će zaposliti građevinare i jer će prometno povezati dva susjedna grada, što će jako dobro doći petrinjskoj i sisačkoj industriji, posebice Gavriloviću i nejgovoj novoj tvornici stočne hrane, ali građanima Siska i Petrinje, koji će nakon izgradnje pruge imati gradsku željeznicu za putnički prijevoz od središta Siska do središta Petrinje, rekla je županica Marina Lorić Merzel koja je s Perišićem obišla kolodvore u Sisku i Capragu. Podjsetimo, ovo nije prva županičina najava obnove pruge. O tome je govorila i pred lokalne izbore prije sedam godina, no pruga i danas stoji neobnovljena.

Komentirajte