Naslovnica Vijesti Kultura Izložba Deana Zlovolića “Misterij uzornog patnika”

Izložba Deana Zlovolića “Misterij uzornog patnika”

Otvorenje izložbe Deana Zlovolića “Misterij uzornog patnika” će biti otvorena u četvrtak, 19. travnja 2012. u 19,30 sati u galeriji Sv. Kvirin, Kristalna kocka vedrine, Šetalište Vladimira Nazora 12, Sisak. Izložba će biti otvorena do 15. svibnja 2012. Organizator izložbe je Dom kulture ”Kristalna kocka vedrine” Sisak.

Izložba ”Misterij uzornog patnika” tematski postavlja ikonografiju Sv. Sebastijana u sasvim nove interpretativne okvire kroz tri simbolička okvira rada: Muka / Misterij / Emanacija.

Ikonografija Sv. Sebastijana je kroz povijest umjetnosti doživjela različita utjelovljenja, te fascinacija brojnih umjetnika likom Sv. Sebastijana traje od srednjeg vijeka do suvremenog doba: od sveca zaštitnika od kuge, mladića apolonske ljepote do dekadentnog androgina čije ikonografske interpretacije u pogledu patnje, boli, iskupljenja okupiraju recentnu umjetničku teoriju.

Dean Zlovolić u svom radu propituje medij slike kao materijalne i poviješću i kulturološki uvjetovane činjenice, te odnos slike kao objekta spram prostora. Radovi mu nastaju često u zatvorenim ciklusima koji se baziraju na repeticiji i sublimiranoj ekspresivnosti. Koristi istovremeno apstraktan i figurativni vizualni jezik.

Dean Zlovolić je rođen u Sisku 1971. godine. Član je HDLU-a od 2004. godine. Živi i radi u Žažini i Sisku. Do sada je izlagao na samostalnim i skupnim izložbama u Sisku, Zagrebu, Petrinji, Fažani.

Komentirajte