3 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ obilježila Svjetski dan socijalne pravde

Datum:

Marketing

Svjetski dan socijalne pravde prvi je puta obilježen 20. veljače  2009. godine nakon jednoglasnog odobrenja 192 države članica Ujedinjenih naroda, koje je doneseno na Generalnoj skupštini u studenome 2007. godine. Opća skupština UN-a poziva sve države članice da dan 20. veljače posvećuju promoviranju konkretnih aktivnosti u postizanju socijalne pravde.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ upravo je osnovana sa ciljem zaštite ljudskih prava i ranjivih društvenih skupina, te svojim konkretnim radom u zajednici nastoji pomoći onima koji su u potrebi. Tako su i ovom prigodom posjetili šezdesetdevetogodišnjeg siščana P. H. koji je osoba s invaliditetom i živi u baraci u sisačkom Naselju, u vrlo skromnim uvjetima (bez struje) i uz vrlo skromna primanja (invalidska mirovina iz jedne susjedne zemlje) koji je u potrebi za hranom, higijenskim potrepštinama, ogrjevom, lijekovima, te toplom ljudskom riječi podrške. „Izdvajanjem iz vlastitih smočnica i zaliha kućanstva skupili smo neke osnovne potrepštine i posjetili ga.“ – navodi Mladen Sigur, predsjednik ove udruge.

Članovi Građanske inicijative jednoglasno ističu: „Želimo upozoriti na veliku socijalnu nepravdu koja trenutno vlada u našem gradu kao i cijeloj Republici Hrvatskoj, a u skladu s našim skromnim mogućnostima nastojimo pomoći potrebitima.“

„Sve su veće razlike između bogatih i siromašnih, osobe slabijeg imovinskog stanja imaju male ili nikakve šanse za obrazovanje, dio opće populacije radi a ne prima plaću, broj nezaposlenih je na rekordnoj razini, šanse za zapošljavanje imaju većinom oni sa članskom iskaznicom u određenom trenutku vodeće stranke. I zato se pitamo: Je li to socijalna pravda?!“. – ističe glasnogovornica Građanske inicijative Daša Poredoš Lavor.

Činjenica je da Hrvatska ima izuzetno lošu socijalnu situaciju, pa bi se vodeće strukture tim više u ovim kriznim vremenima trebale posvetiti upravo socijalnoj pravdi.

Možda vas zanima...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 60, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....