5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Sisački ZagrebDox!

- Marketing-spot_imgspot_img

Iako nisu odnijeli nagrade, čak tri filma sa ovogodišnjeg vrlo uspješnog ZagrebDoxa nosi notu Siska.Naime, Siščanin Goran Dević imao je čak dvije premijere svojih dokumentarac, dok je Branko Ištvančić obradio motiv iz života sisačkog književnika Miroslava Kirina.

Dveić je predstavio dokumentarce “Don Juan: Oprostite gospođice” i “Poplava”.

Osnovna pripovjedačka linija u filmu “Don Juan: Oprostite gospođice” prati prilično neobičnu radionicu održanu u Zagrebu čiji je cilj bio naučiti sudionike vrlo temeljnoj vještini – kako zavesti ženu i odvesti je u krevet. Dokumentarac prati promjene, strahove, male uspjehe i velike nesporazume dvanaest sudionika radionice. Sudionici su bili raznovrsni, iz različitih zemalja (Austrija, Njemačka, SAD) i različite rase. Ovim zanimljivim ljudima zajedničko je bilo jedno: našli su se u školskim klupama u zagrebačkom hotelu Sheraton s jednim ciljem – zavesti djevojku s Balkana.

“Poplava” se bavi nedavnom prirodnom nepogodom koja je zahvatila područje Like i Kosinja. Naime, krajeve Like, Kosinja i susjednih sela svakih dvadesetak godina pogađa poplava uzrokovana obilnim kišama i otapanjem snijega. Sela nekoliko kilometara udaljena od rijeke Like potopljena su. Čitavo područje postaje golemo jezero, a jedina komunikacija odvija se čamcem. Film prati priču o dvojici volontera za vrijeme poplave, a svaki od njih postaje jedina veza jedne od zajednica, srpske ili hrvatske, s ostatkom svijeta. Slavko, hrvatski branitelj, smatra poplavu biblijskih razmjera Božjom kaznom za naše grijehe. Što je grijeh veći, to je voda viša. Milan je jedini u okolici koji ima malo dijete te razmišlja o tome kako svi očekuju pomoć, a kada je treba pružiti, nikoga nema. Film prati ljudske i međuvjerske odnose u malenoj zajednici pod posve neobičnim okolnostima.

Film ‘Album’ Branka Ištvančića ima za polazišnu ideju pokušaj protagonista da ponovno uspostavi normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom poetskom filmu-eseju, čiji su neki dijelovi snimani i Super 8 mm filmskom vrpcom, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon rata očekuje ga neobična ‘kompenzacija’: prilikom povratka, umjesto svojih obiteljskih fotografija nalazi nerazvijeni negativ film sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući za vrijeme okupacije. Te fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom njegovog obiteljskog albuma.

Nadajmo se da ćemo u Sisku uskoro moći pogledati sva ova tri filma.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti