Naslovnica Vijesti Sisak Iranski ambasador posjetio Sisak

Iranski ambasador posjetio Sisak

U srijedu su u službenoj posjeti gradu Sisku i Sisačko-Moslavačkoj županiji bili veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Nj. E. Mohsen Sharif Khodae te ataše za gospodarstvo u veleposlanstvu IR Iran u RH Alireza Moradi.

Prvo je veleposlanik s pratnjom posjetio prostorije Sisačko-Moslavačke županije gdje ih je primila sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel.

“Islamska Republika Iran je naklonjena Hrvatskoj. S prethodnikom Nj. E. Khodaeia razgovarali smo o mogućnostima uspostave gospodarske suradnje iranske pokrajine Khuzestan i naše Županije jer su slične po prirodnim resursima, strukturi industrije i poljoprivrednim kapacitetima. Danas smo načelno razgovarali o projektima u kojima vidimo mogućnost uspostave suradnje, a među njima je Lječilište Topusko”, rekla je županica Marina Lovrić Merzel.

“Iran s Hrvatskom ima dobre političke i kulturne odnose. Naš je prioritet jačati gospodarsku suradnju. Zato smo ovdje kako bismo vidjeli koje su vaše mogućnosti i potrebe kako bismo unaprijedili ekonomsku razmjenu. Ovi su razgovori korisni. Siguran sam kako ćemo se brzo sastati da bismo konkretizirali područja u kojima možemo uspostaviti gospodarske odnose”, izjavio je veleposlanik IR Iran u RH Nj. E. Sharif Khodaei.

Visoka delegacija iranskog veleposlanstva u RH nakon toga je posjetila prostorije Grada Siska gdje ih je primio zamjenik gradonačelnika Agan Velić i član kabineta gradonačelnika Šaban Kadrić.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo što se za vrijeme svog prvog službenog posjeta Gradu Sisku upoznao s gospodarskim i turističkim zanimljivostima te pokazao zanimanje za aktualna pitanja vezana uz izgradnju autoceste prema Sisku, projekte Grada Siska, i gospodarske subjekte u Sisku i okolici.

Delegacija iranskog veleposlanstva nakon susreta sa gradonačelnikom i županicom, posjetilo je Hrvatsku gospodarsku komoru te poznate sisačke tvrtke Sisciu i Felis nakon čega su posjetili i  Islamsku zajednicu u Sisku gdje su se susreli s glavnim sisačkim imamom Alemom Crnkićem imamom u mirovini Fuadom Kuragom te sisačkim džematlijama. Nakon ikindije-namaza, delegacija iranskog veleposlanstva posjetila je buduću lokaciju odnosno zemljište na kojem će se graditi budući Islamski centar.

Veleposlanik je također izrazio svoje zadovoljstvo i nadu da će muslimani Siska, koji ima mnogo izgarditi Islamski centar, a iranske institucije u RH će svesrdno pomagati i podržavati projekte na dobrobiti muslimana.

Tekst i foto: www.medzlis-sisak.net

Komentirajte