5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Crnci su hrvatski kandidat za Oscara

- Marketing-spot_imgspot_img

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) izabralo je film Zvonimira Jurića i Siščanina Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji ‘najbolji strani film’.Tu odluku tajnim je glasovanjem na sastanku u ponedjeljak donijelo 17-estero članova Komisije HDFD-a, priopćio je predsjednik Komisije Zvonimir Rumboldt.

Film ‘Crnci’, nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće ‘Kinorama’, ratna je drama iz 2009. godine.

Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević) i koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju.

Preživjeli članovi voda Darko (Rakan Rushaidat), Barišić (Krešimir Mikić), Franjo (Franjo Dijak) i Šaran (Nikša Butijer), mučeni svaki osobnim osjećajima krivice i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gde su ga najmanje očekivali – u sebi samima.

Dosad je film sudjelovao na brojnim svjetskim filmskim festivalima, a na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) i za ton (Dubravka Premar).

(tportal.hr)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

1 KOMENTAR