17 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Proveden nadzor povodom ubojstva u Glini

Datum:

Marketing

Nakon ubojstva Nikoline Štajdohar, 25. kolovoza  u Glini, te nakon pokušaja samoubojstva počinitelja toga djela Josipa Štajdohara, s razine Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije proveden je nadzor u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, Policijskoj postaji Glina, s ciljem utvrđivanja propusta prilikom traganja i tijekom postupanja prema Josipu Štajdoharu.

Tijekom nadzora obavljen je niz razgovora s policijskim službenicima uključenima u postupanje te djelatnicima Centra za socijalnu skrb, izvršen je uvid u dokumentaciju i tonske snimke kojima raspolaže policija te je utvrđeno sljedeće:
– nakon prijave majke Josipa Štajdohara o njegovom nestanku i iskazanoj namjeri o samoubojstvu, policijski su službenici iskoristili sve raspoložive mjere traganja (lociranje mobilnog uređaja, razgovor s bratom, obilazak ugostiteljskih objekata koja je posjećivao, izlazak na dojavu o mogućem položaju), a postupali su stručno i profesionalno.
Poduzete mjere rezultirale su činjenicom da ga je policijska ophodnja u 11.04 sati (25. kolovoza) u društvu supruge i njihovo dvoje djece zatekla na Trgu bana Josipa Jelačića te s njima obavili razgovor u svezi okolnosti njegovog nestanka i suicidalnih namjera. Tom prilikom Nikolina je izjavila kako se kontakt odvija bez problema te kako zajedno s djecom idu u park dok je Josip na činjenicu da je njegova majka prijavila njegov nestanak i suicidalne namjere odgovorio da je ona cijeli događaj izmislila, da s djecom povodi dodijeljeno mu vrijeme te da će se nakon toga sam javiti u policiju.
Međutim, nadzorom je utvrđeno kako policijski službenici nisu, sukladno zakonskim propisima i pravilnima službe, izvršili osobni pregled Josipa Štajdohara radi pronalaska oružja, niti su ga doveli u službene prostorije, prihvaćajući njegovu izjavu kako će se sam javiti nakon isteka vremena koje mu je dodijeljeno za kontakt s djecom, te izjavu supruge kako se kontakt odvija bez problema.
Osim toga, utvrđeno je kako šef smjene u PP Glina, koji je bio obavješten o zaticanju Josipa Štajdohara, nije na pravilan i pravovremen način naložio njegovo dovođenje u policijsku postaju te je u konačnici dopustio da se on sam javi u službene prostorije policije.
Valja napomenuti kako su policijski službenici PU sisačko-moslavačke, PP Glina, u svim ranijim slučajevima prema Josipu Štajdoharu postupali zakonito i profesionalno te protiv njega podnijeli kaznene prijave, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji i dva kaznena djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe. Također su podnesena i dva optužna prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, te stoga ne možemo preuzeti odgovornost za učinak prethodnih kaznenih postupaka i izrečenih mjera.
Jednako tako, činjenica da je Josip Štajdohar ostvario kontakt s djecom i suprugom Nikolinom bez nadzora djelatnika Centra za socijalnu skrb, suprotno rješenju suda, također nije u mjerodavnosti policije.
Zbog utvrđenih propusta policijskih službenika načelnik PU sisačko-moslavačke poduzet će stegovne mjere i pokrenuti stegovne postupke, a u tijeku su i konzultacije s mjerodavnim državnim odvjetništvom u vezi utvrđivanja odgovornosti ostalih službenih osoba koje su sudjelovale u zaštiti prava Nikoline Štajdohar i njezine djece. Također je u tijeku utvrđivanje odgovornosti za propuste zbog kojih je Josip Štajdohar naoružan ušao u prostor Centra za socijalnu skrb iako se radi o prostoru koji je pod nadzorom zaštitara.

Povodom istog slučaja, odlukom načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke, tri policijska službenika koja su postupala u događaju teškog ubojstva i samoubojstva u Glini ove srijede udaljena su iz službe te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.
Riječ je o šefu smjene Policijske postaje Glina i dva policijska službenika iz redovne ophodnje.

Objavila PU sisačko-moslavačka na svojoj WEB  stranici.

Možda vas zanima...

Na mjestu bivše vojarne u Žažini za tri godine bit će zatvor

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u prostoru Općine...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

GALERIJA: Proglašeni su najbolji sportaši županije za 2023. godinu

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije...