Naslovnica Vijesti SMŽ Optužnice protiv vođa pobune na glinskom području

Optužnice protiv vođa pobune na glinskom području

Glina

Nakon višegodišnje istrage Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije za ratne zločine na području Gline. Dr. Dušan Jović (1942.), Vlado Ćupović (1941.), i Marko Vrcelj (1950.) optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Mile Paspalj (1954.) se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Josu Kovačevića (1948.) optužnica tereti i za jedno i drugo.

Okrivljenom Dušanu Joviću se stavlja na teret da je od kraja rujna 1991. do travnja 1992., na području općine Glina kao predsjednik ratnog predsjedništva Gline, ovlašten za izdavanje naredbi i zapovijedi svim postrojbama Teritorijalne obrane i Milicije SAO Krajine na području Gline, u cilju osvajanja i pripajanja područja tadašnje općine Glina tzv. “SAO Krajini”, sudjelovao u planiranju napada i naredio napade postrojbi Teritorijalne obrane Glina i njima podčinjene milicije “SAO Krajine” na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom.

Okrivljenog Vladu Ćupovića se tereti da je od listopada 1991. do travnja 1992. godine, kao komandant štaba Teritorijalne obrane Glina, ovlašten za izdavanje naredbi i zapovjedi svim postrojbama Teritorijalne obrane naredio nastavak napada na sela između rijeka Gline i Kupe nastanjena pretežito hrvatskih pučanstvom.

Tako su teritorijalci Ćupovića i pripadnici 24. pješadijske brigade Glina kojom je zapovijedao potpukovnik Marko Vrcalj izvršili napade na mnoga naselja na području Gline, a posebno na području od Viduševca do Kupe pri čemu su njima podčinjeni počinili brojne zločine. Svu trojicu se tereti da, iako su znali da njihovi podčinjeni čine zločine, nisu ništa poduzeli da to spriječe.

Kao posljedica toga podčinjene postrojbe su počinile mnoge zločine u selima Novo Selo Glinsko, Marinbrod, Desni Degoj, Ilovačak, Mala Solina, Slatina Pokupska, Gračanica Šišinečka, Zaloj, Donji Selkovac, Gornje Taborište, Donje Taborište, Glinska Poljana, Stankovac, Dvorišće, Donje Jame, Gornje Jame, Joševica, Gornja Bučica, Donja Bučica, Velika Solina, Ravno Rašće, Gornji Selkovac i Jukinac, pri čemu je smrtno stradalo 185 osoba, a još se 60-ak smatra nestalim.

Uz pljačku imovine stanovništva, a što nije bilo opravdano vojnim potrebama, i kršenjem pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba postrojbe su napadale sakralne objekte, pa je tako razoreno, uništeno ili spaljeno 1401 kuća i dvije stambene zgrade te oštećeno ili razoreno osam crkava i župnih dvorova.

Okrivljenog Milu Paspalja se tereti da je od rujna 1991. do ožujka 1992. godine kao pomoćnik komandanta Regionalnog štaba Teritorijalne obrane za Baniju i Kordun za moralno-politički rad, naredio da se ratni zarobljenici u logoru KPD Glina podvrgavaju fizičkom i psihičkom mučenju i zlostavljanju da bi se od zarobljenika iznudilo priznanje, što su osobe iz njegove tjelesne zaštite i čuvari logora KPD Glina i provodili.

Okrivljenog Josu Kovačevića optužuje se da je kao zapovjednik Izviđačko-diverzantske grupe (IDG) naredio upade na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom i likvidaciju zatečenih civila i to u vrijeme dok je to područje bilo privremeno okupirano i pod vlašću pobunjenih Srba pa su tako pripadnici njegove postrojbe u listopadu 1991. u Novom Selu Glinskom usmrtili trideset i dvije civilne osobe, u Marinbrodu tri osobe, u Gorama četiri osobe, te u Jukincu jednu civilnu osobu, a 16. prosinca 1991. u Joševici usmrtili dvadeset i jednu civilnu osobu a jednu teško ozlijedili. Ujedno, tereti ga se da je u drugoj polovici 1991. do travnja 1992. godine, kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina te istovremeno kao ovlaštenik za pregovore s predstavnicima hrvatske Vlade vezano za razmjenu zarobljenika, protivno međunarodnim konvencijama, dolazio u logor KPD Glina, gdje je premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike.

Okrivljenici nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske pa je protiv njih zatražen pritvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, a tjeralice su izdane tijekom istrage. Istragom je bio obuhvaćen i Stanko Divjakinja, nekadašnji komadant Općinskog štaba Teritorijalne obrane Glina, no on je poginuo tijekom ratnog djelovanja na području Banovine.

Komentirajte