Naslovnica Vijesti Sisak Zvono sisačke katedrale od sada zvoni svaki dan u spomen na Sisačku...

Zvono sisačke katedrale od sada zvoni svaki dan u spomen na Sisačku bitku iz 1593. godine

Sisačka katedrala Uzvišenja svetoga Križa od 22. lipnja ove godine svakoga će dana u 14 sati zvonom podsjećati na slavnu pobjedu kod Siska kršćanske vojske nad Osmanlijama. Razloge za svakodnevno zvono u 14 sati sa zvonika sisačke katedrale novinarima je u Sisku predstavio sisački biskup Vlado Košić na prigodnoj konferenciji za novinstvo organiziranoj za tu prigodu povodom 417. obljetnice te povijesne bitke.

Biskup Vlado je  istaknuo kako od 1593. godine, slavnu sisačku pobjedu obilježavaju zvona mnogih europskih katedrala, među kojima je i zagrebačka koja još i danas malim zvonom svaki dana točno u 14 sati obilježava tu slavnu Sisačku pobjedu. Vijest o pobjedi kršćanske vojske tadašnjih osvajača brzo se proširila, ali i obradovala čitavu Europu.

“Nakon 417 godina otkako se ta bitka dogodila u Sisku, Sisak je dobio svoju katedralu, oživljavanjem slavne Sisačke biskupije. Sada prvi puta i Sisak može komemorirati tu povijest i navedenu znamenitu pobjedu koja je donijela čitavoj Hrvatskoj naslov „predziđe kršćanstva“, jer je upravo tu obranjena Europa i kršćanstvo, te na taj način zagarantiran opstanak kršćana i Hrvata na ovom prostoru” – istaknuo je sisački biskup Vlado Košić.

O povijesnom značenju pobjede kod Siska, na spomenutoj konferenciji za novinstvo, govorila je Spomenka Jurić, voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije, te istaknula kako je 16. stoljeće jedno od najtežih vremena u Hrvatskoj povijesti, a Sisačka slavna pobjeda 22. lipnja 1593. godine značila je konačnu prekretnicu na bolje.

To je značilo zaustavljanje turskog prodiranja dalje u Europu a imala je i osobiti psihološki utjecaj jer je njome prvi puta nakon Krbavske bitke uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici. Ta bitka je imala velikog odjeka širom Europe. Sam papa Klement VIII je zahvalio vojskovođama na obrani kršćanstva, a njemački car Rudolf II i španjolski kralja Filipa II. zaslužnim su vojnicima podijelili ordene i priznanja.

Nadalje, sve tadašnje novine u Europi pisale su o tome, tiskali su se leci, i sačuvan je veliki broj grafika i slika koje pokazuju tu slavnu pobjedu kod Siska izvojevanu pod vodstvom Toma Bakač Erdödia koji je tada uskliknuo “U Bogu pobijedio, In Deo vici“,  objasnila je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Foto: Stjepan Vego

(AS)

Komentirajte