Naslovnica Vijesti Sisak Dodatni troškovi na dvorani vrijedni 103 milijuna kuna!

Dodatni troškovi na dvorani vrijedni 103 milijuna kuna!

Troškovi gradnje sisačke gradske sportske dvorane porasli su za sto milijuna kuna, odnosno za dvije trećine prvotnog ugovorenog iznosa!Naime u veljači  2008. godine gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predstavnik Epsilon gradnje Tomislav Topić potpisali su ugovor vrijedan 198 milijuna kuna o pravu gradnje i zakupu triju objekata, uključujući i gradsku sportsku dvoranu. Od toga se na školsku dvoranu u Budaševu i vrtić na Zelenom brijegu odnosilo 40 milijuna kuna, a ostatak, od 158 milijuna, na trošak gradnje i zakupa velike sportske dvorane po modificiranom obliku leasinga. Tada se mislilo da je oko dvorane sve riješeno, nou srijedu je Grad Sisak raspisao javni natječaj za 2. fazu, tj. nastavak izgradnje dvorane, u vrijednosti od 103,2 milijuna kuna, a 2008. godine nitko nije niti spominjao ikakvu drugu fazu radova.

“Sisak će sljedećih 15 godina mjesečno za najam triju novosagrađenih objekata izdvajati oko 1,2 milijuna kuna” – rekao je u veljači 2008. godine gradonačelnik Dinko Pintarić, a sada je jasno da će taj iznos biti još i veći.

Naime, čudan splet okolnosti pratio je gradnju. Prvo su se ispriječile ogromne količine otpada koje je trebalo ukloniti s gradilišta obzirom da je tamo nekoć bilo gradsko odlagalište smeća, zatim se utvrdilo kako projektom nije utvrđeno opremanje samog objekta, a iskrsnulo je i cijeli niz manjih i većih nedostataka u projektu koje je trebalo ispraviti. U studenom 2008. godine toga su postali svjesni i u Gradu Sisku pa je rečeno  da su dodatni troškovi 40 milijuna kuna pa je gradonačelnik Pintarić podnio i kaznenu prijavu.

“Ovdje je riječ o jako velikom novcu i jako velikim greškama odgovornih osoba. Stoga ćemo policiji i Državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave protiv stručnih osoba koje nisu napravile posao odgovorno” – rekao je tada Pintarić, no do danas istraga, koju provodi Državno odvjetništvo, nije gotova. A troškovi su od tog studenog 2008. godine narasli za dodatnih 60 milijuna kuna, i popeli se na vrtoglavih 261 milijun kuna, koliko će na kraju Grad Sisak platiti sportsku dvoranu.

“Mi smo u ovom drugom natječaju obuhvatili ono što nam je nedostajalo u prvotnom projektu, i to smo morali formulirati slično kao i prvi natječaj, rekao nam je Veljko Novak koji je ujedno i član Povjerenstva koje će odlučivati o novom natječaju.

Komentirajte