Naslovnica Vijesti SMŽ Žmegač zbog odustajanja od Veleučilišta zaprijetio referendumom!

Žmegač zbog odustajanja od Veleučilišta zaprijetio referendumom!

zmegac-zmegac-kutina– Znanje nema cijenu i grad Kutina ni pod koju cijenu neće odustati od osnivanja Veleučilišta i otvaranja Studija poslovne informatike u Kutini. Odlučno je rekao gradonačelnik Kutine Davor Žmegač na konferenciji za novinare «5 do 12», a najavio je da mu nije strana ni ideja refrenduma zbog nemogućnosti dogovora sa županijom.On je komentirao najavu ministra prosvjete i znanosti Radovana Fuchsa i županice Marine Lovrić Merzel kako se odustaje od osnivanja Veleučilišta sisačko-moslavačke županije u Sisku kojeg su zajednički pokrenuli županija te gradovi Sisak i Kutina. Naime, Ministarstvo je poslalo dopis svim pokretačima kako je donesena Odluka u Vladi da se do daljnjeg neće podržati osnutak niti jedne nove ustanove koja bi zahtijevala novac iz proračuna Ministarstva. No Žmegač smatra d aim pomoć Ministarstva niti ne treba.

-Recesija ne može biti razlog, a ne bi smjela biti niti izlika za odustajanje. Trošak startanja studija slijedeće godine iznosi oko 5,5 milijuna kn. Kada se oduzmu upisnine i druge stvari koje se dobivaju u prihodu, a sve da ministarstvo ne daje ni jedne lipe, trošak bi bio, pojedinačno, županije, Siska i Kutine po  500 tisuća kuna od svakog. Dakle, ja ne vjerujem da pola milijuna kuna nema Županija Sisačko-moslavačka, grad Sisak i grad Kutina, iako smo svi u problemima, pa da ne možemo krenuti sa studijem na godinu. – ističe Žmegač.

On je najavio kako će Grad Kutina odustati od brojnih projekata, ali od osnivanja Veleučilišta i Studija poslovne informatike u Kutini nikako neće odustati jer je to “od izuzetne važnosti za budućnost mladih, te razvoj grada i gospodarstva”.

Gradonačelnik Kutine podsjetio je kako županija gradu Kutini već dvije godine duguje 1,4 milijun kn, te kako je trošak savjetnika u županiji 1,2 miijuna kn. «Novca očito imamo, a i ti bi savjetnici trebali ponuditi rješenja da se u županiji pronađe 500 tisuća kn za osnivanje Veleučilišta», pecnuo je Žmegač županicu Lovrić Merzel.

-I ja zaista poizivam i molim i gospođu Županicu, da ne odustajemo od toga, idemo ponovo u Ministarstvo, idemo kod ministra, ako ne dobijemo ni jednu lipu, idemo to napraviti sami, jer to nije takav trošak kojeg mi ne možemo savladati. Odustanimo od drugih stvari, ali nemojmo odustati od znanja. Prestanimo samo vikati da je Hrvatska zemlja znanja, hajdemo donesti tehničke odluke, hajdemo to napraviti. – poručio je on te se požalio kako već dvadeset dana ne može doći do županice, te s njom i gradonačelnikom Siska razgovarati o problemu osnivanja Veleučilišta.

Zbog svih problema koji su pratili ovaj projekt i najave odustajanja od tog projekta izuzetne važnosti za Kutinu gradonačelnik Kutine je najavio i mogućnost izlaska grada Kutine iz sastava Sisačko-moslavačke žuapnije. 

-Ja kao neposredno izabrani gradonačelnik, i moji kolege zamjenici imamo odgovornost, ali imamo i mogućnost da pitamo naše građane referendumom – da li ima smisla uopće više na ovaj način surađivati i da li bi možda u nekom drugom okruženju mogli dobiti potporu za Veleučilište i za takve projekte koji su važni gradu Kutini. Mi ne želimo biti neodgovorni, ali veoma odlučno kažemo da ćemo mi napraviti sve što možemo da to napravimo. -poručio je kutinski gradonačelnik.

Grad Kutina za studij poslovne informatike već je kupio zgradu vrijednosti 5 milijuna kn, te je spreman pronaći i silne milijune za opremanje zgrade i sve ostale troškove pokretanja studija. Bez suradnje županije i Siska to ne može, pa je gradonačelnik Kutine još jednom ponovio poziv županici za sastanak i zatražio da se od projekta osnivanja Veleučilišta nikako ne odustaje.

Komentirajte