Naslovnica Vijesti Sisak Predstavljeni ekološki školski projekti

Predstavljeni ekološki školski projekti

slikovnica1Dvije sisačke osnovne škole sa statusom međunarodnih Eko škola u ponedjeljak su u Gradskoj vijećnici prezentirale svoje radove.Učenici OŠ «22.lipnja» govorili su o svojim ekološkim aktivnostima u sklopu kojih su predstavili i projekt potrošnje vode u domovima dok je OŠ Ivana Kukuljevića predstavila slikovnicu «Čarobna ljestvica».

Slikovnica, koju su izradili učenici ove osnovne škole pod mentorstvom profesorice Mare Balinčić, govori o projektu utjecaja tvorničkih dimnjaka na čistoću zraka u Sisku. Učenici su istraživanje na ovu temu provodili godinu dana koristeći se Ringelmannovom metodom, a do kakvih su rezultata došli prezentirali su svojim kolegama iz OŠ 22. lipnja, ali i gostima, učenicima OŠ Braća Ribar. Sva su djeca na poklon dobila jedan primjerak slikovnice u kojoj se nalazi ljestvica uz pomoću koje se može promatrati dim iz tvorničkih dimnjaka i uspoređivati s vrijednostima onečišćenja navedenim na skali. Slikovnicu, ali i rad školskih eko udruga, je pohvalio i gradonačelnik Dinko Pintarić.
– Naši su mali ekolozi pokazali kako se voli svoj grad, a najbolje ga je voljeti tako da ga svi zajedno nastojimo sačuvati i radimo na tome da nam zrak bude čišći, da nam naše rijeke Sava, Kupa i Odra ostanu čiste i pogodne za kupanje i da nam tlo na kojem živimo, radimo i gradimo bude zdravo – rekao je gradonačelnik i podsjetio kako je i ovo jedno od brojnih aktivnosti kojima Grad Sisak ove godine prvi puta obilježava Europski tjedan kretanja.

Obzirom kako je u utorak Dan bez automobila, gradonačelnik je apelirao na sve da tijekom sutrašnjeg dana koriste druga sredstva prijevoza poput javnog gradskog prijevoza ili vožnje bicikla i pješačenja. Obilježavanje Europskog tjedna kretanja završit će sutra sportsko ekološkom priredbom u organizaciji Dječjeg vrtića Sisak Stari i sportskim plesovima sportsko plesnih udruga grada Siska. Program će se odvijati u vremenu od 10 do 12 sati u Rimskoj ulici (Od Malog kaptola do RBA banke) koja će biti zatvorena za promet, a od 6 ujutro do 16 poslijepodne za promet će biti zatvoren i dio Kranječevićeve ulice (od Gradske kavane do sata).

(sisak.hr)

Komentirajte