Naslovnica Vijesti SMŽ Obljetnica napada na Policijsku postaju Glina

Obljetnica napada na Policijsku postaju Glina

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Poglavarstva Grada Gline, i ove će se godine u Glini, 26. lipnja, tradicionalno obilježiti obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu. Naime, 26. lipnja 1991. godine srpske paravojne formacije izvršile su napad na Policijsku postaju Glina, čime je praktički započeo Domovinski rat na području ove Županije.         

U tim trenucima prvi oružani otpor srpskom agresoru pružili su djelatni i pričuvni policajci Policijske postaje Glina, zajedno s pripadnicima ATJ Lučko, te je tom prilikom poginuo Tomislav Rom, pričuvni policajac Policijske postaje Glina, a pet je djelatnika ranjeno. Nakon zauzimanja Policijske postaje Glina od strane srpskih paravojnih formacija zarobljeno je 16 naših pripadnika, koji su potom odvedeni u kninski zatvor.

U spomen na ove događaje, 26. lipnja 2009. godine u Glini, svečano će se obilježiti 18. obljetnica početka oružanog otpora, i to prema slijedećem programu:

Petak, 26. lipnja 2009. godine
08.30 sati  – polaganje vijenca na grob hrvatskog policajca Tomislava
            Roma u mjestu Gornji Viduševac
09.15 sati  – okupljanje uzvanika ispred zgrade Policijske postaje Glina,
              Trg bana Josipa Jelačića 4
          – doček sudionika 4. memorijalne utrke „Tomislav Rom“
09.30 sati    – polaganje vijenaca ispred središnjeg križa,
     Trg bana Josipa Jelačića
10.00 sati    – Sv. Misa u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini
10.45 sati    – svečani program
12.00 sati    – domjenak

Komentirajte