11 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Sučelili smo kandidate za gradonačelnika Siska! Odaberite svoga 17. svibnja…

Datum:

Marketing

Na sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Siska, u organizaciji Večernjeg lista, Radio Siska i portala Sisak.info, na terasi Siscia jazz kluba, bili su nezavisni Miroslav Matić, kandidat Koalicije Sisak ponosni Davorko Vidović, kandidat Koalicije Sisak plus Dinko Pintarić te HSP-ov kandidat Ivo Šimac.Početna, brzinska pitanja pokazala su da Vidović ne zna kolika je članarina u sisačkoj knjižnici, koje i nije član. Pintarić je za litru goriva rekao da stoji 10 kuna, a dolazak pruge u Sisak je smjestio u 1830. godinu, umjesto 30 godina poslije. Vidović nije pogodio broj lukova Starog mosta te godinu njegove gradnje, a Matić nije znao cijenu autobusne karte jer se ne vozi busom.

Zatim su odgovarali na pitanja o gospodarstvu, ekologiji, kulturi, sportu…

– Sisak vapi za radnim mjestima. – rekao je Davorko Vidović i obećao da će vrlo brzo dovesti dva strana investitora voljna da u Sisku otvore radna mjesta. Riječ je, kaže, o jednoj građevinskoj tvrtci iz Austrije te Belgijcima.

– Dovoljno je samo vidjeti komunalnu zonu i jasno je da su u mom mandatu po prvi put u Sisak stigli strani investitori. – rekao je Pintarić, te se pohvalio da je u njegovu mandatu broj nezaposlenih Siščana sa 5500 pao na 3800.

Ivo Šimac će razvoj gospodarstva bazirati na obrazovanju. – Tražio bih od svih većih tvrtki smjernice njihova razvoja i s tim bih uskladio sustav obrazovanja na području Siska – dodao je Šimac.

Nezavisni Miroslav Matić smatra da Grad treba poticati razvoj prema mogućnostima, to jest prema tome koliko je novca u proračunu.

– Sadašnje zapošljavanje kroz gradske ustanove i tvrtke nije razvoj, već opterećenje proračuna. Neki bi u upravi trebali potražiti novo radno mjesto i olakšati proračun za razvoj i gospodarstvo. – iskren je Matić.

U vezi sa zaštitom okoliša Vidović i Pintarić su se prepirali o tome je li HDZ-ova ili SDP-ova vlada pokrenula modernizaciju Rafinerije, odgađanu u mandatima svih Vlada do danas.

Šimac je obećao da će tamošnjim stanovnicima do konačne modernizacije Rafinerije pomoći pojačanom vitaminskom prehranom u osnovnim školama i vrtićima, ali i poboljšanjem životnih uvjeta svih građana.

Vidović i Pintarić polemizirali su i o tome je li počela gradnja autoceste za Sisak ili nije. I dok je Pintarić govorio o nedavno potpisanim ugovorima o gradnji autoceste od Buševca prema Sisku i Mošćenici, Vidović ga je podsjetio da autocesta još uvijek nije ni ušla u Sisačko-moslavačku županiju.

-Reći da ste doveli autocestu u Sisak je više nego smiješno. – poručio je Vidović Pintariću. Opet je najrealniji bio Miroslav Matić.

– To su sve izborne priče jer na gradnju autoceste ne možemo utjecati. No, postoje ceste u Sisku koje sami možemo i trebamo popraviti, a možemo puno učiniti sami i na rješavnju osnovnih problema građana Siska – rekao im je Matić.

Govoreći o infrastrukturi Ivo Šimac je istakao kako i dan danas neki dijelovi grada Siska nemaju kanalizacije. – Nemamo ni pročistač otpadnih voda, a Grad smo na tri rijeke – napomenuo je on, nadodavši i obećavši da će, ako bude gradonačelnik, izgraditi i kanalizaciju i pročistač voda.

Posebna tema razgovora bila je kultura. Ivo Šimac se na početku pohvalio da je Sisak dobio jedno od najboljih hrvatskih kazališta, za što je, po njemu, zaslužan jedan od njegovih kandidata za dogradonačelnika Jasmin Novljaković. -Kulturu ćemo dovesti i u Caprag.- nadodao je HSP-ov kandidat za gradonačelnika.

-No, Sisak zaskužuje i puno više od kazališta. Grad treba brendirati kao grad kulture, izgraditi multifunkcionalnu knjižnicu u centru Siska i razviti alternativne oblike kulture. – rekao je Davorko Vidović, dok je Pintarić podsjetio da je on kao gradonačelnik i do sada veliku važnost pridavao kulturi.

-Dvadeset milijuna kuna Grad godišnje izdvaja za kulturne potrebe Siščana, što znači da svaka deseta kuna iz Proračuna ide za kulturu. To dovoljno govori za sebe. – kaže Pintarić.

-Grad i građani bez kulture nisu grad i građani. Kulture nikada dosta i treba ju poticati koliko se god može. – napomenuo je nezavisni Matić.

U odgovorima na pitanje o (pre)velikom ulaganju u sport u Sisku svi su se složili da je sport jedan od zaštitnih znakova grada. Pintarić se pohvalio time što sva sisačka djeca u vrtiću nauče plivati i uspjehom sisačkih sportaša, no napomenuo je da će recesija sport pomaknuti u drugi plan. Šimac, koji je ravnatelj ŠRC-a, također se hvalio, i to izgledom kupališta i klizališta, koje, po Vidovićevu mišljenju, treba natkriti, a Matić je rekao da bi Segestu pretvorio u dioničko društvo te možda i sam postao njezin dioničar jer je riječ o brandu Siska. Vidović i Pintarić su se složili da Segestu treba preoblikovati.

-Autocesta se gradi, sportska dvorana u Sisku se gradi, nema ceste ni u najdaljem sisačkom selu bez asfalta, razvili smo poslovne zone, potičemo investitore i sada trebamo potporu birača da završimo sve to što smo započeli prošlih godina.- poručio je na kraju Dinko Pintarić.

-Najveći je problem u Sisku nekompetentna vlast. Kad se dobije vlast koja služi građanima, sve će se izmijeniti. Ja inzistiram na poštenju i poštenoj vlasti u našem gradu. Sisak ima potencijal, i nitko u Sisku ne smije biti suvišan.- rekao je za kraj Davorko Vidović.

-Najveća su prednost Siska – ljudi. Samo ih treba motivirati. Ljudi su u Sisku bit svega, ali do sada osim stranački nisu imali nikakve prilike da dođu do izražaja. Treba svima dati priliku da se pokažu i dokažu, i to ćemo i učiniti. – poručio je biračima Ivo Šimac.

– Bojim se da ću i 2013. godine slušati ista obećanja nekih svojih protukandidata. Obećanja treba svesti u realni okvir sisačkog proračuna, a naš je proračun dovoljan za sanaciju cesta, ulica, javnih garaža, pješačkih zona u centru Siska itd. – završio je sučeljavanje Miroslav Matić.

Izbori su u nedjelju, 17. svibnja.

Foto:Željko Rakarić

Možda vas zanima...

Rekonstruirat će se Ulica Marijana Celjaka u Sisku

Rekonstruirat će se Ulica Marijana Celjaka u Sisku, najavio...

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...