Naslovnica Vijesti Sisak Predizborne ankete SDP-a i HDZ-a u Sisku

Predizborne ankete SDP-a i HDZ-a u Sisku

Na internetskim stranicama sisačkog SDP-a bili su postavljeni, pa ubrzo skinuti, rezultati istraživanja javnog mijenja povodom predstojećih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće Siska. Slično istraživanje  naručio je ovih dana i HDZ. Rezultati koji su bili objavljeni na webu sisačkog SDP-a pokazuju dosta slične rezultate u omjeru Dinka Pintarića i Davorka Vidovića u odnosu na protekle lokalne izbore, i slično predizborno vrijeme 2005. godine, no riječ je o istraživanju kojeg je za SDP provela agencija Synergy. Dakle, nije riječ o neovisno naručenom istraživanju.

Ispitivanje je provedeno telefonski, između 19. i 21. veljače, a uzorak je iznosio 1300 ispitanika. Prema rezultatima ovog istraživanja koalicija na čelu sa SDP-om dobiva 53 posto glasova, HDZ bez HSS-a 35,11 posto, dok sam HSS dobiva 3,10 posto. Učinak sinergije HDZ-a i HSS-a s obzirom na naknadno potpisivanje njihove koalicije nije mogao biti vidljiv. HSP se kreće oko 10 posto.

U direktnom okršaju za poziciju gradonačelnika Davorko Vidović dobiva 47 posto, Dinko Pintarić 40 posto, Ivo Šimac 10, 7 posto dok su u anketiranju bili navedeni tada i Davorko Kefurt i Josip Andučić, koji su ispod jednog postotka. Dakle, u drugi krug izbora bi išli Vidović i pintarić, a tada bi Vidović prema ovoj SDP-ovoj anketi dobio 56 posto glasova.  

Ponovimo, riječ je o rezultatima ispitivanja, koje je naručio SDP, a prva neovisna istraživanja provest će se tijekom same kampanje. Moramo također naznačiti kako se prije posljednjih parlamentarnih izbora predizborne ankete nisu pokazale previše pouzdane.

Slično istraživanje, ali na manjem uzorku, provela je proteklih dana i sisačka agencija Infomart, koja provodi predizbornu kampanju za HDZ i koaliciju Sisak+ . Prema telefonskom anketiranju, na uzorku od 487 osoba, 61,2 posto građana izaći će na izbore 17. svibnja, dok njih 11,2 posto sigurno neće izaći na izbore. Na postavljeno pitanje “za kojeg kandidata za gradonačelnika ćete glasovati na predstojećim izborima?”, prema podacima ove ankete Dinko Pintarić dobiva 40,6 posto glasova, a Davorko Vidović 30,1 posto. Ivo Šimac, prema rezultatima ove ankete koju je naručio HDZ, dobiva 5,9 posto glasova, a Davorko Kefurt 4,3 posto. Za nekog drugog kandidata za gardonačelnika glasalo bi 19,1 posto ispitanika. Anketa je provedena telefonski u razdoblju od 17. pa do 22. ožujka.  

Ovako različiti rezultati ovih anketa u biti ne čude jer je riječ o stranački naručenim istraživanjima, a ne o istraživanju iz neovisnog izvora.

Komentirajte