-4.1 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022

Sisačko gradsko vijeće prihvatilo Proračun

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisačko gradsko vijeće je sa 17 glasova za i jednim suzdržanim prihvatilo Poračun za 2009. godinu težak 296 milijuna kuna.Sve se odvijalo bez ikakve rasprave, dakle u potpunosti usuglašeno između HDZ-a i HSP-a unatoč njihovim međusobnim razmiricama tijekom proteklog razdoblja. Očito su svi bili svjesni da se u izbornu godinu ne može ući bez proračuna. Jedina dva amandmana iznio je prije glasanja gradonačelnik Dinko Pintarić, i ticala su se izgubljenih 20 milijuna kuna koje je proračun očekivao od komunalne naknade za nove JANAF-ove spremnike.

Kako je Ministarstvo zaštite okoliša potvrdilo da JANAF ne treba platiti previđenih 22 milijuna kuna za spremnike, već samo nešto manje od dva milijuna kuna, gradski su vijećnici odlučili tu razliku namaknuti zaduživanjem u iznosu od 10 milijuna kuna dok su za drugih deset milijuna kuna smanjili određene stavke. Time je Proračun za 10 milijuna kuna manji nego ga je isprva bilo predložilo Gradsko poglavarstvo.

Drugim je amandmanom u Proračun uklopljeno povećanje plaća u gradskim tvrtkama i upravi za šest posto što je predviđeno kolektivnim ugovorom.

Dakle, kompromis između HDZ-a i HSP-a je postignut, a zaduživanje je nužno zbog planiranih investicija, od kojih je najveća ona od 20 milijuna kuna izvanrednih troškova prilikom gradnje i uređenje nove gradske sportske dvorane.

Gradonačelnik Dinko Pintarić je u predstavljanju Proračuna napomenuo kako će u sljedećoj godini Grad Sisak sufinancirati gradnju mosta na rijeci Kupi, nastavit će se gradnja komunalne infrastrukture u Južnoj industrijskoj zoni, Komunalnoj zoni i Topolovcu jer, kako je dodao gradonačelnik, Grad Sisak će nastaviti ulagati u infrastrukturu kako bi privukli gospodarstvenike koji su spremni ulagati u Grad. Također će se nastaviti gradnja nove Sportske dvorane, započet će uređenje Rimske ulice, a u proljeće će započeti i gradnja pasarele u Capragu. Naime, idejni projekt za pasarelu je već napravljen i čeka se izdavanje građevinske dozvole. U sljedećoj će se godini ulagati i u kapitalne projekte, poput sanacije kina Sloboda i Gradskog stadiona, a završit će se gradnja školske sportske dvorane u Budaševu i dječjeg vrtića na Zelenom brijegu. U kulturu će iz Proračuna biti izdvojeno 30 milijuna kuna, za sport 25 milijuna kuna, za osnovno školstvo 13,5 milijuna kuna, za studentske stipendije i prijevoz studenata i učenika 1,6 milijuna kuna, za razvoj poljoprivrede 1,5 milijuna kuna, za prostorno uređenje, razvojne projekte, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša oko 8 milijuna kuna itd.

“Ovaj proračun je realan, ali ima i svoju socijalnu komponentu jer ćemo za socijalnu skrb izdvojiti oko 9 milijuna kuna. Uz to, proračun ima i razvojnu karakteristiku, a sve to bez povećanja cijena komunalnih usluga. Cijene tih usluga nisu se mijenjale proteklih nekoliko godina, a neće se povećavati ni u 2009. godini” – zaključio je gradonačelnik.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

16 KOMENTARI