1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Međunarodni je dan dramskog odgoja

- Marketing-spot_imgspot_img

Dramski studio mladih izvest će sutra predstavu Sisak, stojimo!
U vrijeme kad se uvelike umjetnost u odgoju nastoji nadomjestiti prijenosnim računalima, a kreativne se djelatnosti u većem dijelu svijeta smatraju elitističkim luksuzom, na radost dramskih pedagoga i svih kojima je dramski izričaj bitan,  27. studenog proglašen je Međunarodnim danom dramskog odgoja. U svom obraćanju javnosti predsjednik Međunarodne udruge za dramu, kazalište i odgoj, Dan Baron Cohen istaknuo je da se uvođenjem ovog dana slavi bogat i poseban doprinos globalnom projektu obogaćivanja ljudskog odgoja, ljudskih prava i mira za sve, a naročito za mladež, djecu i isključene zajednice ugrožene nasiljem. Dramski pedagozi i stvaraoci dječjeg kazališta i kazališne zajednice, nastavlja Cohen, danas nastoje u svom svakodnevnom radu progovoriti o prijetećoj dehumanizaciji, rastućim pritiscima, očaju i nepodnošljivom natjecanju kojemu su mladi izloženi.
Širom svijeta lokalne zajednice, škole i kulturni centri svojim predstavama, radionicama i projektima stvaraju nove oblike solidarnosti i zajedničkog djelovanja nadovezujući se na desetljeća istraživanja, eksperimentiranja i suradnje. Razmiču se tako redovi školskih klupa po učionicama pretvarajući mjesta natjecanja u prostore inovacije.
Zanimljiv je i projekt provjere darovitosti mladih kojeg unazad dvije godine provodi Dramski studio mladih Učilišta Kazališta 21. Riječ je o projektu koji se trenutno provodi jedino u Zagrebu i Sisku i to za sada po srednjim školama, a namjera je voditelju Dramskog studija mladih u Sisku, Nebojši Borojeviću, obići i sedme i osme razrede. Vjerujem da će taj ciklus pokazati da u Sisku postoji velik broj darovite djece i mladih koji će možda jednog dana biti i glumci Gradskog kazališta Sisak ili nekog drugog, ali što je najvažnije, zavoljet će kazalište.
Dramski studio mladih Kazališta 21 trenutno pohađa 16-tero srednjoškolaca koji će sutra u Kazalištu 21 izvesti predstavu Sisak, stojimo!, nastalu prema tekstovima koje su sami napisali izvođači pojedinih scena, te sisački pjesnici. Radnja ovog scenskog izričaja odvija se na željezničkim kolodvorima u Sisku i Zagrebu, te u vlaku na relaciji Sisak – Zagreb – Sisak.
Predstava počinje u 19 sati i 30 minuta.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti