20 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Sisak u znaku Festivala Prolog (24.09. – 12.10.)

Datum:

Marketing

U Sisku sutra počinje prvi Festival regionalnih kazališta

Iako se još po završetku Domovinskog rata ukazala potreba za sustavnom adaptacijom i ulaganjem u infrastrukturu na području kulture, ne računajući pri tome samo sakralne objekte, muzeje i knjižnice, već i domove kulture, tek je zadnjih nekoliko godina resornom Ministarstvu uspjelo poći za rukom uložiti značajnija sredstva u obnovu više od 60 domova i centara za kulturu, kao i u nekoliko kazališnih zgrada na području cijele Republike Hrvatske. Paralelno s obnovom infrastrukture krenulo se i u akciju oživljavanja scenskih prostora i profesionalnih produkcija u onim gradovima gdje je još ´60.-tih godina prošloga stoljeća došlo do njihova gašenja. Na to je danas gostujući u Sisku, dan uoči službenog otvaranja Prologa, prvog festivala regionalnog kazališta u Hrvatskoj, podsjetio Srećko Šestan, pomoćnik ministra kulture. Naime, tih je godina osim kazališta u velikim hrvatskim gradovima, kao što su Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, uspjelo preživjeti jedino kazalište u Virovitici, Varaždinu i Dubrovniku. Na sreću, novi Zakon o kazalištima uvelike je omogućio ponovno pokretanje profesionalnih kazališta i time  ravnomjerniji kulturni razvoj u cijeloj Hrvatskoj. Upravo bi regionalna kazališta trebala biti motor promocije suvremenog, dramskog hrvatskog pisma i, naravno, većeg angažmana nove generacije domaćih umjetnika, istaknuo je Šestan.
Sisak je sredina koja je u vrlo kratkom vremenu uspjela napraviti velike pomake u formiranju kazališta, pa ne čudi da je upravo naše, domaće kazalište dobilo mogućnost za pokretanjem jednog ovakvog festivala na kojem će imati mogućnost predstaviti se regionalna kazališta. Inicijativa je, doduše, i krenula još prošle godine od strane upravo ravnatelja sisačkog Gradskog kazališta, Jasmina Novljakovića, no za realizaciju se pričekalo do ove godine, trenutka kad je cijela priča u potpunosti sazrela.
U danima pred nama, sve do 12. listopada, na pozornici sisačkog kazališta uz predstavu Kos, našeg domaćeg kazališta moći će se vidjeti predstave kazališta iz Virovitice, Vinkovaca, Varaždina, Čakovca, Velike Gorice, Zadra, Šibenika, Karlovca i Pule.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Dani jazza Damira Kukuruzovića od 3. do 13. srpnja

Pred nama su Dani jazza Damira Kukuruzovića (19. Siscia...

Maloljetnica pala s romobila i lakše se ozlijedila

U četvrtak, 20. lipnja oko 13 sati u Crkvenoj...

Predavanje „Korespodencija između Stjepana i Antuna Radića u razdoblju 1888.-1912. godine“

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije poziva Vas na predavanje dr....

Ove subote su tradicionalni Sisački lipanjski susreti

U organizaciji Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić Sisak, 22....