Naslovnica Sport Nogomet NK Ina odlazi u povijest ?

NK Ina odlazi u povijest ?

Nogometni klub Ina, koji korijene vuče iz 1938. godine i jedini je uz Segestu iz užeg gradskog središta Siska, proživljava vrlo teške dane i po svemu sudeći je pred gašenjem. Već je odustao od natjecanja u 1. ŽNL NSSMŽ i obustavio rad u svim selekcijama, limačima, pionirima, juniorima i seniorima u kojima je treniralo 80-ak registriranih članova.

-Trebali ste vidjeti njihova lica kad smo im obznanili odluku da se dalje više ne može. Šok, nevjerica, djeca na rubu plača. A među njima je i desetak vrlo talentiranih štićenika Dječjeg doma Vrbina u Sisku, koji si nisu mogli priuštiti da treniraju u pomlatku Segeste ili nekih drugih lokalnih klubova gdje se plaća mjesečna članarina od 100 do 150 kuna. Kod nas je škola nogometa bila posve besplatna, a osiguravali smo im i potrebnu opremu. Sada su ta djeca, na žalost, ostavljena bez prilike za sportsko usavršavanje i nadmetanje s vršnjacima. Međutim, mi ovu situaciju više nismo mogli održavati jer proračunska sredstva su nam drastično srezana i klupska vrata morali smo zaključati. – ističe predsjednik NK Ine Dražen Štengl, ogorčen što nitko od meritornih nema razumijevanja za teškoće s kojima se susreću.
-Svjesni smo utjecaja recesije u svim segmentima života, pa i sportu. Ali ne možemo prešutjeti činjenicu da za neke klubove novca ima i to koliko treba. – zaključuje Štengl.

Daleko bolje dane, kada su utakmice NK Ine u Sisku bile vrlo posjećene, pamti Milan Milnović.
-Sve do početka proljetnog dijela prvenstva podgrijavana nam je nada da će se sredstva pronaći, barem minimalna da se mogu platiti potrebne takse. Pisali smo na brojne adrese, kucali na sva vrata, ali bez učinka. Naš dosadašnji najveći sponzor INA, čije ime nosimo niz desetljeća, od 1967. jer klub su i osnovali radnici INA Rafinerije Sisak, prošle nam je godine ukinuo dotaciju i od tada nismo dobili niti lipe. Ove smo godine željeli obnoviti Ugovor o sponzorstvu, ali iz Sektora korporotivnih komunikacija INE dobili smo odgovor kako Ina više nema mogućnosti donirati ili sponzorirati udruge, klubove i slične organizacije čiji su osnivači radnici INA-e ili članstvo u velikoj većini čine njeni radnici. Nisu imali sluha, iako se struktura našeg kluba znatno promijenila jer su aktivni radnici malobrojni. Zaželjeli su nam da ustrajnost, vjera i ljubav prema svijetu sporta budu naše glavne vodilje u opstanku kluba. – kazuje Milan Milnović, blagajnik kluba koji na računu raspolaže tek sa 40 kuna, nužnim za održavanje bankovnog računa, dok dugovanja Nogometnom savezu SMŽ dosežu i nekoliko tisuća kuna.
Kalvarija kluba, smatra, počela je od 1993. kada im je naprasno zabranjeno igrati na Gradskom stadionu Sisak, pa su bili prisiljeni plaćati najam igrališta za prvenstvene utakmice, najprije u Odri Sisačkoj, a potom i u Novom Pračnu. Perspektivu za svoj klub, u kojeg su ugradili sate i sate slobodnog vremena i ljubavi te sportski odgojili niz generacija, ne vide. Osim ako se ne dogodi čudo i njihove vapaje sportske strukture Siska uvaže ili se pojavi sponzor s torbom punom novca.

Čuvši za probleme NK Ine, predsjednik Segeste Veljko Novak ponudio je rješenje za selekcije najmlađih.

-Spremni smo NK Ini ponuditi pomoć u daljnjem radu s limačima, pionirima i juniorima, odnosno da nastave nogometno usavršavanje u Segestinoj školi, također bez plaćanja članarine. – predložio je Novak,
najavljujući da će stupiti u kontakt s čelnicima NK Ine.

Komentirajte