24 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

74 godine zatvora petorici državljana Srbije za granatiranje Siska tijekom Bljeska i Oluje

Datum:

Marketing

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu je, nakon rasprave provedene u odsutnosti optuženika, 24. svibnja 2024. donijelo, a 31. svibnja 2024. objavilo presudu protiv petorice državljana Republike Srbije (1946., 1949., 1946., 1947. i 1954.) zbog počinjenih kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, počinjenih granatiranjem Siska i okolice.

Sud je prvooptuženog 78-godišnjaka Milana Čeleketića osudio na dvadeset godina zatvora, drugooptuženog 75-godišnjaka Žarka Gačića na deset godina zatvora, trećeoptuženog 78-godišnjaka Slobodana Tarbuka na dvadeset godina zatvora, četvrtooptuženog 77-godišnjaka Milorada Jankovića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina i petooptuženog 70-godišnjaka Jovana Pavlicu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina.

Sud je, po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavka 2. Zakona o kaznenom postupku, protiv svih optuženika odredio istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude, a nakon pravomoćnosti presude najdulje do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora. Osuđenici nisu trenutačno dostupni hrvatskom pravosuđu.

Podsjetimo, a nastavno na optužnicu, sud je prvooptuženog 78-godišnjaka, drugooptuženog 75-godišnjaka, četvrtooptuženog 77-godišnjaka i petooptuženog 70-godišnjaka proglasio krivima da su 1. svibnja 1995., na privremeno okupiranom području Petrinje, počinili navedena kaznena djela.

Krivima su proglašeni prvooptuženi Milan Čeleketić (78) kao zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, drugooptuženi Žarko Gačić (75) kao tadašnji zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtooptuženi Milorad Janković (77) kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa, i petooptuženi Jovan Pavlica (70) kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade za djela počinjena u svibnju i kolovozu 1995. godine, odnosno da su tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni kako bi, zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima, nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima; naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su to po njihovoj zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva pri čemu su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba.

Sud je trećeoptuženog Slobodana Tarbuka (78), zapovjednika 39. Banijskog Korpusa u vrijeme akcije Oluja, te spomenute četvrtooptuženog 77-godišnjaka i petooptuženog 70-godišnjaka proglasio krivima da su 4. kolovoza 1995., na privremeno okupiranom području Petrinje; trećeoptuženi 78-godišnjak kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, četvrtooptuženi Milorad Janković (77) kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa, u svibnju i kolovozu 1995. godine te petooptuženi Jovan Pavlica (70) kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade; počinili navedena kaznena djela.

Proglašeni su krivima da su tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine, iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima, naredili svojim podređenima da ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su to po njihovoj zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te je smrtno stradala jedna civilna osoba, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Sud je trećeoptuženog Slobodana Tarbuka (78) proglasio krivim da je 4. kolovoza 1995.; iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima; naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa. Podređeni pripadnici postrojbe su potom izvršili njegovu zapovijed pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna je osoba je ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena. 

Čeleketić je još 2020. nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog raketiranja Zagreba i Karlovca. 

- Marketing -

Možda vas zanima...

Nagrađeni sisački učenici s najboljim rezultatima na državnim natjecanjima

Za učenike koji su postigli izvrsne rezultate na državnim...

Čak 32% više učenika u sisačkom Ljetnom boravku

U ponedjeljak, 24. lipnja, ponovo u Sisku kreće u...

Sisak će dobiti novih 400 mjesta u vrtićima

Završena je izgradnja i krenulo je uređenje okoliša novog...