16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Predstavljeni rezultati Platforme za razvoj školskog volontiranja

Datum:

Marketing

Tijekom ožujka predstavnici Platforme za razvoj školskog volontiranja predstavili su rezultate istoimenog projekta u četiri županije.

Nakon Zagreba 8. ožujka, Platforma je u periodu od 25.. do 27. ožujka 2024. predstavljena u Karlovcu, Osijeku i Sisku. Okupili su se predstavnici  odgojno-obrazovnih ustanova, organizacijacivilnog društva i donositelja odluka kako bi razmijenili iskustva, ideje te raspravili ključne aspekte doprinosa školskog volontiranja u obrazovanju djece i mladih na teme socijalne pravde i aktivnog građanstva.

Paula Raužan iz Agencije lokalne demokracije Sisak, predstavila je „Platformu za razvoj školskog volontiranja“, koja je jedinstveni primjer neformalne mreže škola i udruga u Hrvatskoj, a služi kao  mjesto edukacije, razmjene iskustava te zagovaranja prema donositeljima odluka.

Barbara Marjanović iz Agencije lokalne demokracije Sisak, predstavila je osnovne rezultate projekta koji se provodio tijekom zadnjih 18 mjeseci, a rezultirao je uspostavljanjem Platforme, provođenjem Istraživanja o potrebama u području volontiranja i građanskog odgoja u školama na području Sisačko-moslavačke županije, osnivanjem volonterskog kluba Strukovne škole Sisak, provođenjem sedam volonterskih akcija na teme socijalne pravde, izradom Priručnika o obrazovanju na teme socijalne pravde kroz volontiranje te preporukama prema donositeljima odluka na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Tina Đaković iz Kuće ljudskih prava, predstavila je priručnik “Školski volonterski klubovi kao platforma za obrazovanje o socijalnoj pravdi” kao važan alat za odgojno-obrazovne djelatnike koji žele razvijati sadržaje za obrazovanje djece i mladih o socijalnoj pravdi kroz rad školskih volonterskih klubova. 

Na predstavljanju u Sisku 27. ožujka 2024., sudionici su imali priliku iz prve ruke čuti više o radu Platforme, organizaciji i provedbi akcija na teme socijalne pravde te uključenju učenika u volonterske aktivnosti. Gabrijela Kramarić Eid, pedagoginja i koordinatorica školskog volonterskog kluba Strukovne škole Sisak, zajedno s Jasnom Anušić, nastavnicom engleskog jezika i koordinatoricom školskog volonterskog kluba OŠ Mate Lovraka Petrinja, predstavile su svoja iskustva i iskustva učenika uključenih u projekt. Učenici se rado uključuju u planiranje i provođenje volonterskih aktivnosti kroz koje mogu doprinijeti razvoju solidarnosti u svojoj zajednici te uz malu podršku škole, donose nove ideje koje doprinose kvalitetnijoj odgojnoj i obrazovnoj ponudi škole.

Predstavnici „Platforme za razvoj školskog volontiranja“ istaknuli su glavne preporuke za poboljšanje uvjeta za razvoj školskog volontiranja, ali i volontiranja općenito, a te preporuke poslane su i donositeljima odluka:

  1. Pokretanje županijske godišnje volonterske nagrade, s razvojem volontiranja u odgojno-obrazovnim ustanovama kao jednom od kategorija nagrađivanja,
  2. Pokretanje lokalnih volonterskih nagrada u Sisačko-moslavačkoj županiji,
  3. Prilagođena stručna usavršavanja za voditelje županijskih stručnih vijeća iz područja građanskog odgoja na teme socijalne pravde, aktivnog građanstva i uključivanja ranjivih skupina,
  4. Direktno financiranje aktivnosti volonterskih klubova škola iz proračuna osnivača,
  5. Razvoj modela financiranja aktivnosti školskih volonterskih klubova iz Europskog socijalnog fonda plus i/ili nacionalnih sredstava.

Sve zainteresirane škole i organizacije civilnog društva pozivamo da iskažu svoj interes za suradnju s „Platformom za razvoj školskog volontiranja“ ispunjavanjem obrasca koji se nalazi na poveznici OVDJE.

Možda vas zanima...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....

Tko bi mogao u Sabor ući iz Siska i Sisačko-moslavačke županije?

U srijedu, 17. travnja, su izbori za Hrvatski sabor....

Nova kuhinja i kotlovnica u Domu za starije Sisak

U Domu za starije osobe Sisak novouređena je kuhinja ...