16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Na mjestu bivše vojarne u Žažini za tri godine bit će zatvor

Datum:

Marketing

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u prostoru Općine Lekenik nazočio radnom sastanku s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave: državnim tajnikom Jurom Martinovićem, ravnateljem Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimirom Penićem i načelnikom Samostalnog sektora za strateški razvoj i projekte Ivanom Lakošem.

Tema sastanka, kojem je nazočio i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, bila je gradnja nove zatvorske zgrade na mjestu nekadašnje vojarne u Žažini.

Ovo izaslanstvo iz Ministarstva pravosuđa i uprave, rekao je državni tajnik Juro Martinović, u Lekenik i Sisačko-moslavačku županiju je došlo kako bi prenijelo konačnu odluku nakon razgovora koji su vođeni već duže vrijeme: „U Županiji će se graditi zatvor. Nakon potresa, u kojem je zatvor u Sisku u potpunosti stavljen van funkcije, zgrada je dana dalje od Ministarstva pravosuđa i uprave i poslužit će i dalje u druge, društvene svrhe. Obzirom je i u zatvoru u Glini jedna zgrada, solidnog kapaciteta, također srušena, donesena je konačna odluka da se gradi nova zgrada u mjestu Žažina. Ovaj će zatvor biti kapaciteta 400 zatvorenika, a zaposlit će cca 250 ljudi. To je značajno povećanje u odnosu na zatvor u Sisku, koji je bio jedan od najmanjih u Republici Hrvatskoj.“

Ministarstvo će sa Županijom i Općinom potpisati sporazum o sudjelovanju u tom projektu. Njihovo sudjelovanje neće biti financijsko nego logističko. Država je osigurala sredstva i projekt bi u sljedeće tri godine mogao u cijelosti biti okončan.

„Od 2021. smo u neprestanoj komunikaciji s ministrom. Sisačko-moslavačka županija je predlagala nekoliko lokacija, na kraju je odabrana Žažina, na mjestu bivše vojarne. Obzirom na izvrsnu prometnu komunikaciju, izgradnju autoceste koja povezuje tri grada koji imaju županijski sud: Zagreba, Velike Gorice i Siska, dogovorena je investicija u vrijednosti između 80 i 100 milijuna €.“ – rekao je župan Celjak.

Ono što predstoji je da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupi zemljište u Žažini Ministarstvu pravosuđa i uprave. Nakon toga Ministarstvo pravosuđa i uprave kreće u uklanjanje postojećih objekata, čišćenje terena, pripremu projektne dokumentacije i izvođenje radova.

Možda vas zanima...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...