14 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Od 1. do 2. ožujka – Susret graditelja u Sisku

Datum:

Marketing

Hrvatska obrtnička komora od 1. do 2. ožujka u Sisku organizira četvrto izdanje manifestacije „Susret graditelja“. Riječ je o stručnom skupu na kojem će se okupiti obrtnici i ostali dionici građevinskog sektora, a rad je koncipiran kroz predavanja i panel rasprave. Obrtnici – građevinari imat će priliku međusobno razmijeniti iskustva te iznijeti predstavnicima relevantnih institucija problematiku s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu.

U prvom dijelu skupa, u sklopu panel rasprave ”Konstrukcijska obnova – aktualno stanje i izazovi” pružit će se prikaz aktualnosti u kontekstu potresne obnove. U panelu je planirano sudjelovanje predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, izvođača/obrtnika, predstavnika akademske zajednice, lokalne zajednice i drugih donositelja odluka kako bi zajednički razmatrali trenutne izazove i naučene lekcije iz procesa obnove nakon potresa Fokus će biti na suradnji između različitih sektora, uključujući javni sektor, privatne investitore, civilno društvo i građane, kako bi se osigurao kontinuitet cjelovite obnove koja uzima u obzir i socioekonomske i ekološke aspekte. Rasprava će također naglasiti važnost implementacije preventivnih mjera kako bi se smanjila ranjivost na buduće potrese i stvorili otporniji zajednički prostori.

U drugom dijelu, također kroz predavanja i panel raspravu s naslovom ”Obrazovanje i budućnost radne snage”, dotaknut ćemo se izazova i perspektiva vezanih uz dostupnost kvalificirane radne snage u sektoru. Sudionici bi se trebali osvrnuti na trenutne trendove u strukovnom obrazovanju i zapošljavanju, nedostatak radne snage, obrazovne programe i inovativne pristupe regrutaciji radnika. Razmatrat će se i mogućnosti suradnje između tvrtki, obrazovnih institucija i vlasti kako bi se stvorio održiv ekosustav radne snage. Obrazovanje i stručno usavršavanje radnika ključno je kako bi se zadovoljile rastuće potrebe graditeljskog sektora.

Zadnja panel rasprava ”Problematika u procesu gradnje” fokusirat će se na aktualnu problematiku u graditeljstvu, a posebna pažnja posvetit će se odnosima između izvođača i projektanata, kao i izazovima koji proizlaze iz zabrane građevinskih radova tijekom turističke sezone. Sudionici će se osvrnuti na nedostatke vezane uz prateću dokumentaciju u gradnji te poteškoće u komunikaciji između ove dvije ključne skupine u procesu gradnje, ističući potrebu za jačim partnerstvom i međusobnim razumijevanjem uspješnog izvođenja projekata.

Zabrana građevinskih radova za vrijeme turističke sezone već niz godina neproporcionalno opterećuje ovu djelatnost. Za vrijeme panel rasprave, cilj je dotaknuti se strategija prilagodbe koje bi omogućile nesmetanu izgradnju uz istovremeno poštivanje potreba turističke industrije, potencijalnih pravnih i regulatornih smjernica koje bi mogle olakšati ovu situaciju, uz naglasak na ravnoteži između razvoja infrastrukture i nenarušavanja turističkog iskustva.

„Građevinarstvo je IN, raste u svakom segmentu, a tome u prilog govori činjenica da je u tri godine 3200 građevinskih obrta više. Također, povećan je upis u srednje strukovne škole za građevinska zanimanja i otvaraju se dodatni razredi. Osim što ćemo se dotaknuti svih ključnih tema za ovaj resor važan za hrvatsko gospodarstvo, predstavit ćemo i nove tehnologije izgradnje te obnove nakon potresa“, naglašava potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta graditelja Antun Trojnar.

Generalni sponzor susreta je Sika Croatia d.o.o., dok su sponzori Mapei Croatia d.o.o., Samoborka i Wienerberger Hrvatska.

Ostale novosti

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....

Tko bi mogao u Sabor ući iz Siska i Sisačko-moslavačke županije?

U srijedu, 17. travnja, su izbori za Hrvatski sabor....

Nova kuhinja i kotlovnica u Domu za starije Sisak

U Domu za starije osobe Sisak novouređena je kuhinja ...

Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” započela je s provedbom projekta Human Voices

Početkom godine, Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” započela je...
Marketing
Marketing