14 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

FOI APLIKACIJA Po prvi puta se može upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja

Datum:

Marketing

Istraživački tim projekta „ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica“, među kojima je 13-ero istraživača iz Hrvatske, većina s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (SUZG FOI) te inozemni istraživač s Islanda, prvi je tim u Hrvatskoj kojem je uspjelo pronaći algoritamsko rješenje kako s jednog mjesta upravljati većim brojem dronova, koji pritom imaju i svoju misiju – u ovom slučaju locirati pilota potencijalno uljeznog drona. Projekt ima predznak šire komercijalne primjene – pojašnjava nam voditelj istraživačkog tima prof. dr. sc. Neven Vrček i dodaje da je njegov tim u posljednje tri godine, koliko je istraživanje i razvoj ovakvog softvera trajalo, nailazio na brojne prepreke. Proizvođači dronova nisu skloni otvarati svoja programska sučelja (API), čime je gotovo nemoguće bez naše aplikacije upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja i pritom prikupljati relevantne podatke iz okoline – govori Vrček.

Posljednji eksperiment tim je napravio u siječnju na području Donjeg Međimurja, prilikom kojeg su uspjeli podići u zrak jato dronova obogaćenih mjernim uređajima osmišljenih upravo na Fakultetu organizacije i informatike, a koji mogu iz okoline prikupiti signale i izmjeriti njihovu snagu što ukazuje na lokaciju pilota koji može biti i uljezni. Radi se o vrlo složenom algoritmu na kojem je radio cijeli tim, a jedan od važnijih doprinosa je i postavljanje različitih konstelacija dronova, što je do sad bilo gotovo nemoguće i nije uspjelo ni jednom istraživačkom timu na ovim prostorima.

Ovakav algoritam može imati široku komercijalnu primjenu – pojašnjava profesor Vrček te se može koristiti za mjerenje buke i mjerenje zagađenja okoliša u urbanim sredinama, ali i za mjerenje radio signala i svih oblika nepoželjnih radio emisija koje se mogu pojaviti na nekom teritoriju. U svijetu je primjena ovakve tehnologije široka, od građevinskog sektora pa sve do vojne upotrebe i to zbog relativno jeftinih i brzih načina prikupljanja različitih podataka na ovakvim komercijalnim letjelicama. Nama je ovo prvenstveno bio znanstveni projekt, no moguća je i komercijalizacija među svima onima koji se bave nekom vrstom monitoringa okoline – ističe voditelj projekta.

Tijekom svih eksperimenta ovog znanstvenog tima prikupljen je velik broj podataka za analizu, koji će poslužiti za dodatno unapređenje algoritma za lokalizaciju izvora upravljačkog signala. Novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologija za lociranje pilota uljeznog drona glavni je rezultat projeta ORKAN koji je od samih početaka bio usmjeren na stvaranje nove arhitekture za komunikaciju umreženih sustava, uključujući dronove i Internet stvari, s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i energetsku efikasnost komunikacije.

Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta, kojeg je u iznosu od 71.000,00 eura financirala Hrvatska zaklada za znanost, predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja.

Više informacija dostupno je na službenoj web stranici projekta.

Možda vas zanima...

Postanite pružatelj pogodnosti nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom

U tijeku je isporuka Nacionalnih i Europskih iskaznica te...

Projekt tvornice pilećeg mesa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokreće plinifikaciju i održivost

Petrinja Chicken Company donosi revoluciju u agroindustriji razvojem projekta...

Pretvorite svoj dom u praznično carstvo: otkrijte čaroliju sjedećih garnitura!

Dolazak Nove godine je kao otvaranje novog poglavlja, prilika...

Srednjoškolci posjetili ABS Sisak i upoznali se sa svijetom čelika

Učenici Bjelovarske i Sisačke tehničke škole posjetili su ABS...