21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

Predstavljena knjiga o ulozi Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi

Datum:

Marketing

„Uloga blaženog Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine” naslov je nove knjige postulatora za proglašenje svetim Alojzija Stepinca mons. Jurja Batelje. Knjigu su sisačkoj publici u srijedu, 13. rujna, predstavili izv. prof. dr. sc. Vlatka Vukelić i autor.

Govoreći o knjizi Vukelić je istaknula kako je ona podijeljena na dva dijela.

„Prvi je sadržajno koncipiran kao jedna opća historiografska studija koja analitički obrađuje te vrlo korektno, činjenično i logički, povijesno kontekstualizira temu u definirano kronološko razdoblje. To je doba Nezavisne Države Hrvatske s posebnim naglaskom na društvene i socijalne aspekte unutar određenih političkih okvira. Drugi dio ove monografije sadrži precizan popis izbjegličke djece liječene po zagrebačkim bolnicama i koncipiran je u zasebnu studiju“, istaknula je predstavljačica dodavši kako se u ovoj knjizi po prvi puta objelodanjuju transkripti dokumenata iz bolničkih arhiva, što omogućuje preciznu analizu zdravstvenog stanja izbjegličke djece, razloge njihova bolničkog liječenja, tijek liječenja te njihov konačan ishod.

Vukelić je poručila i kako suvremena historiografija do danas nije dala adekvatan odgovor na negativnu i stigmatizirajuću kampanju koja se protiv institucija hrvatske države, Katoličke Crkve u Hrvatskoj, samog bl. kardinala Stepinca, ali i hrvatskog naroda, vodi već 80 godina. Na kraju citirajući riječi biskupa Košića iz predgovora zaključila je kako upravo one izvrsno sažimaju ovo djelo: „U rukama vam je dragocjena knjiga koja prvi put dokumentirano donosi kako je Katolička Crkva, pod vodstvom zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca, imala odlučujuću ulogu u zbrinjavanju djece-ratne siročadi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.”

Autor knjige mons. Batelja rekao je kako mu nakana ovom knjigom, a ni drugima koje je napisao, nije bilo braniti Stepinca, jer su njegova najbolja obrana njegove riječi, primjer i svjedočanstvo.

„Zapravo htio sam prikazati položaj u kojem se Stepinac nalazio te vrijeme u kojem je živio. Taj položaj proizlazi iz činjenice da je živio u vremenu u kojem nije bilo jače osobe na koju bi se bacio tuđi grijeh. Zato se našlo njega nevinoga da ga se proglasi zločincem“. Na kraju zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i izdavanju knjigete je u prigodnoj prezentaciji prikazao prikupljene dokumente i zaključke istraživanja.

Okupljenima se obratio i sisački biskup Vlado Košić koji je zahvalio autoru što već godinama strpljivo i požrtvovno skuplja iiščitava dokumente te donosi istinu o našem blaženiku.

„Drago mi je da je pred našom katedralom i u ovoj dvorani lik bl. Alojzija s djecom koji govori kako je on spašavao tu djecu te je kao kršćanin, svećenik i biskup bio usmjeren pomaganju. U tome nije gledao ni nacionalnost ni vjeru, bio je pravi Isusov učenik. Ono što mi je osobno posebno drago kod njega je to da se izdigao iz svoje zajednice i bio se spreman boriti za svakog čovjeka. To je ono što ga čini velikim“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju predstavljanja mons. Batelja je biskupu Košić poklonio Stepinčevu medalju.

TEKST I FOTO: Sisačka biskupija

Možda vas zanima...

Nova oprema za HGSS Novska

Župan Ivan Celjak je u sjedištu Županije s pročelnikom...

Sisak izložbom na Korzu obilježava 40 godina rođenja prve bebe iz in vitro oplodnje

Na sisačkom Korzu postavljena je izložba ''Zašto baš mi''...

Pogledajte gdje se nalazi Vaše biračko mjesto za predstojeće parlamentarne izbore

Određena su biračka mjesta za parlamentarne izbore koji će...

U subotu akcija “Volim Željezaru”

U subotu, 13. travnja 2024., u 10 sati kod...