-0 C
Sisak
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

U Sisku je plan graditi 20 zgrada, a najmanje sedam od njih na gradskim parcelama – pogledajte gdje

Datum:

Marketing

Grad Sisak je objavio kako je, nakon usuglašavanja predloženih gradskih parcela, donesena odluka kojom će se na gradskim parcelama graditi čak 7 zgrada za zbrinjavanje stradalnika u potresu i to dvije u Ulici Frana Kršinića (preko puta Mjesnog doma Zeleni Brijeg), dvije zgrade objekta iza postojećih POS-ovih zgrada u Petrinjskoj, dvije zgrade u Ulici Miroslava Krleže te jedna u Držićevoj ulici.

“No, to vjerojatno nije i konačni broj zgrada jer se provjerava status još nekoliko gradskih parcela.” – napominju u Gradu Sisku.

Poznato je i da će se četiri zgrade graditi u Capragu na mjestu nekadašnjeg popravnog doma, koji je ovih dana srušen, dok bi se zgrade trebale graditi i u Lađarskoj ulici te dodatne na državnom zemljištu na Zelenom brijegu, u blizini gradske parcele.

U Gradu ističu kako se time “napokon ostvaruje prijedlog Grada Siska o izgradnji višestambenih zgrada za privremeni smještaj stradalnika potresa čiji su domovi oštećeni i nesigurni za stanovanje”.

Naime, još u ožujku 2021. godine gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uputila je dopis tadašnjem ministru Horvatu s ponudom da će Grad dati svoje građevinske parcele, komunalne priključke i sve u svojoj nadležnosti kako bi se izbjegao dugotrajni smještaj stradalnika u neprimjerenim uvjetima kontejnerskih naselja. Tadašnji ministar Horvat odbio je takav prijedlog „jer nije u skladu sa Zakonom o obnovi“. Nakon njegove smjene gradonačelnica je na sastanku u Gradskoj vijećnici, u srpnju prošle godine, isti prijedlog uputila i tada novopostavljenom ministru Paladini, no odgovor od njega nije dobila.

“Nakon i druge smjene zbog spore obnove stambenih objekata i dolaskom ministra Bačića, očito su se i prioriteti Vlade promijenili. Iako se zakon mijenjao nekoliko puta, zgrade u Sisku Vlada do tada nije ozbiljno shvaćala unatoč tome što sada obitelji već tri zime i treće vruće ljeto provode u kontejnerima.
Grad Sisak je i ministru Bačiću predložio izgradnju zgrada za stradalnike i ponudio niz parcela u svome vlasništvu za izgradnju kao i sve komunalne priključke. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje je jedino nadležno za obnovu privatnih kuća i višestambenih zgrada, ovoga puta shvatilo je da je prijedlog Grada Siska jedini konkretan način da se u relativno brzom vremenu i na prihvatljiv način i u primjerenim uvjetima zbrinu stradalnici potresa.” – ističu u gradskoj upravi.

U zgradama za koje će zemljište ustupiti Grad, kao i osigurati gradske komunalne priključke, Grad će nakon obnove oštećenih objekata stanarima, dobiti određeni broj stanova, koji će se koristiti za stambeno zbrinjavanje siromašnih sugrađana ili u hitnim slučajevima poput situacije nakon tragedije u Kanaku, kada je Grad Sisak osigurao smještaj za obitelji koje su ostale bez svojih kuća.

Zgrade za smještaj, planirano je, gradit će se i u drugim dijelovima županije, ukupno sa Siskom njih 36.

PREDVIĐENE LOKACIJE ZA ZGRADE

Created with GIMP
Created with GIMP
Created with GIMP
Created with GIMP
Created with GIMP
Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Danas zasjeda Županijska skupština

21. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije će se održati...

Pod Gradskom vijećnicom pronađeni ostaci rimskih termi

Prilikom obnove Gradske vijećnice u suterenskim prostorijama pronađeni su...